Gezinsbond niet gekant tegen mogelijke fusie voor Vlaams Woningfonds

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche had het rapport aangevraagd.
BELGA Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche had het rapport aangevraagd.
"De Gezinsbond is niet gekant tegen aanpassingen en is voorstander van een oplossing", aldus voorzitter Roger Pauly. De Gezinsbond reageert hiermee op eerdere berichten in de media over een mogelijke fusie tussen het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De Gezinsbond heeft 45 procent van de aandelen van het VWF in handen.

Beide maatschappijen verstrekken sociale woonleningen. Het VWF verkeert echter in zeer slechte financiële papieren, terwijl de VMSW financieel gezond blijkt te zijn. Dat leert een rapport, aangevraagd door Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche, van de inspectie van Financiën vandaag in de Vlaamse kranten. "Wij zijn voor een oplossing op lange termijn en vragen enkel dat het VWF zijn werk kan voortzetten op dezelfde manier als waarop dat vandaag de dag gebeurt", aldus Pauly.

"De expertise en jarenlange ervaring van het Vlaams Woningfonds moet dan ook behouden blijven." De voorzitter is er daarnaast van overtuigd dat er een oplossing voor de huidige situatie gevonden zal worden. Wat die oplossing juist inhoudt, moet later nog blijken.

Bezorgd

De christelijke bediendevakbond LBC-NVK is naar eigen zeggen bezorgd over de toekomst van het personeel van het Vlaams Woningfonds (VWF). De vakbond hekelt verder het feit dat de Vlaamse overheid al jarenlang haar begroting zit op te smukken met middelen die ze niet toekent aan het Vlaams Woningfonds. De politiek moet dan ook de hand in eigen boezem steken, zo luidt het in een persbericht.

Ook het bestuur van het VWF, dat volgens LBC-NVK niet in staat is om op een volwassen manier sociaal overleg te organiseren met personeelsvertegenwoordigers en vakbonden, kan op weinig krediet rekenen. De vakbond vraagt dan ook dringend overleg met het kabinet Van den Bossche om meer informatie te krijgen over de toekomst van het personeel. (belga/dea)