Gezin betaalt 8 procent meer voor elektriciteit in 2016

De Vlaamse regering heeft een oplossing gevonden om de put van de groenestroomcertificaten te vullen. De energieprijzen voor gezinnen worden volgend jaar 8 procent duurder. Voor bedrijven is de stijging beperkter, schrijft De Morgen vandaag.

Door de jarenlange uitreiking van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, windmolens en andere groene installaties, kijkt de Vlaamse regering aan tegen een schuldenberg van 2 miljard euro.

Deze factuur wordt nu doorgerekend aan de gezinnen, anders waren alleen al de rentelasten tegen 2020 opgelopen tot een half miljard euro. Voor het gemiddeld gezin komt dit neer op een stijging van 8 procent, vanaf 1 januari 2016. Voor arme gezinnen komen er correcties.

Volgens Energieminister Turtelboom zal de invloed echter beperkt zijn. Ze wijst erop dat de prijzen nu historisch laag liggen en dat de factuur zal stijgen tot het niveau van 2013. "De impact op de gezinnen zal beperkt zijn", belooft ze. "Alle macro-economen zijn het erover eens dat de prijzen nog vier jaar laag zullen blijven."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels