Getest: is het voordeliger om voor gas en elektriciteit dezelfde leverancier af te nemen?

Je kan op je gas én elektriciteit besparen door telkens voor het beste aanbod te gaan.
Pexels Je kan op je gas én elektriciteit besparen door telkens voor het beste aanbod te gaan.
Het is zo'n typisch fabeltje dat je wel eens hoort: als je elektriciteit en gas bij dezelfde leverancier afneemt, is het goedkoper. Dat het gemakkelijker is, willen we aanvaarden, maar of het ook echt goedkoper is? We namen de proef op de som.  

In tegenstelling tot wat sommige consumenten denken, ben je dus ook helemaal niet verplicht om je gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier af te nemen. Je doet er zelfs beter aan om te bekijken wat voor jouw specifieke situatie het meest interessant is, en dat voor gas en elektriciteit apart. Wij deden hier een korte test* bij twee willekeurig geselecteerde energieleveranciers, aan de hand van het volgende (fictieve) scenario:

Een gebruiker met:

- een jaarlijks elektriciteitsverbruik (dubbele meter) van 1500 kWh overdag en 1800 kWh 's nachts.

- een jaarlijks aardgasverbruik van 15.000 kWh.

De gebruiker heeft geen PV-panelen en is woonachtig in Brugge (postcode 8000). 

Resultaat

Onze fictieve consument uit Brugge betaalt bij Lampiris 854,70 euro/jaar aan elektriciteit en 788,90 euro/jaar aan aardgas. Bij Luminus (Optifix) betaalt hij 848,53 euro/jaar aan elektriciteit en 797,40 euro/jaar aan aardgas. 

Lees ook: Groepsaankopen voordeliger? Niet altijd!

Conclusie

Die simpele test toont aan dat elektriciteit voor de consument in kwestie duurder is bij Lampiris dan bij Luminus. Voor aardgas geldt exact het omgekeerde. Hij zou dus besparen door telkens voor het beste aanbod te gaan: in dit geval elektriciteit bij Luminus en aardgas bij Lampiris.

En er zijn nog meer redenen om voor twee verschillende contracten te kiezen. Zo bieden energieleveranciers als Poweo en ENGIE Electrabel eenmalige kortingen aan als welkomstbonus en wanneer je met domiciliëring betaalt. Ga je in zee met telkens een andere gas- en elektriciteitsleverancier, dan strijk je dat voordeel dubbel op. En dan de reden waarom veel mensen denken dat het áltijd zo is: er zijn wel degelijk enkele leveranciers die met combinatiekortingen werken. Daar krijg je dus effectief korting van als je én gas én elektriciteit bij hen afneemt. Goed je huiswerk doen en de vergelijking maken loont dus altijd.  

Tip: Vergelijk hier alle prijzen van elektriciteit en gas.

Wat met die vervelende papiermolen?

Voor veel mensen primeert het gemak: één energierekening bij één leverancier bespaart je papierwerk en administratie. Al valt dat in de praktijk heus wel mee in deze digitale tijden. Met slechts een paar klikken online kan je snel instellen of je je aanrekeningen op papier, dan wel digitaal wil krijgen, of je zelf overschrijft of met domiciliëring werkt, enz. Bovendien is het ongelofelijk gemakkelijk geworden om van energieleverancier over te stappen - dat moet van de wetgever. Op voorwaarde dat je een overstapperiode van een maand in acht neemt, kan je op eender welk moment van energieleverancier veranderen. En het beste nieuws? Je hoeft daar je huidige leverancier zelfs niet van te verwittigen, dat doet de nieuwe voor jou.

* Datum van de test: 10 september 2018. Lopende promoties op dat moment werden niet in rekening gebracht.

Lees ook:

Groene energie: duurder dan gewone of niet?

6 mythes over uw energieverbruik doorbroken

Op zoek naar een goedkope energieleverancier? Zo vergelijkt u best

Bronmijnenergie.be
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Ik doe regelmatig de test op Vreg en op mijnenergie, laat berekenen zonder promo's en schakel pas over als het voordeel de moeite waard is, en dat is dus niet voor 15 euro per jaar! Degenen die vastgeroest zijn bij een en dezelfde uit gemak betalen gemakkelijk veel te veel en degenen die de klantenservice als argument gebruiken: Het kan je overal gebeuren dat er wat mis gaat, de meeste klachten over bepaalde leveranciers zijn puur het niet lezen van het contract

 • dirk claeys

  De grote klucht is dat een stroomgroep leverancier niet bestaat, enkel een tussenpersoon die hier veel aan verdiend! Zoals mosselleveranciers die leveren bij restaurants ieder zijn prijs, verdienen is hoofdzaak?

 • Hans Mannaerts

  Iedereen klaagt altijd maar over de hoge prijs. Maar als ze dan met een kleine inspanning de prijs kunnen verlagen voor henzelf is het blijkbaar weer teveel gevraagd als ik al die opmerkingen hier lees.

 • Noël Claes

  Op 1 paard wedden is zelfmoord plegen.

 • Hendrik Somers

  Het stomme is dat er officieel eigenlijk geen leverancier is. Het is een betaalpartner waaraan u de maandelijkse factuur betaalt. En afhankelijk van de voorwaarden en volumekortingen die de betaalpartner heeft bekomen met 'de leverancier', kan u bij de ene enkele euro's mee profiteren...