Gestegen brandstofprijzen kosten gemiddelde dieselrijder 448 euro extra per jaar

REUTERS
De gestegen brandstofprijzen kosten de gemiddelde dieselrijder (jaarlijks 860 liter verbruik) vandaag 448 euro meer, ten opzichte van januari 2016. De gemiddelde benzinerijder (die weliswaar minder rijdt, met een jaarlijks verbruik van 685 liter) betaalt 171 euro meer in vergelijking met 2016. Dat blijkt dinsdag uit berekeningen van mobiliteitsclub VAB. Volgens VAB is de Vlaming bezorgd over de hoge brandstoffactuur voor zijn auto en plant hij maatregelen. 

Het verschil tussen benzine en diesel (maximumprijzen) is volgens VAB vandaag gestegen tot 8,1 eurocent in het nadeel van diesel. Uit een bevraging van VAB bij 2.000 Vlamingen blijkt dat 84 procent van de privérijders maatregelen gaat nemen om de brandstoffactuur te drukken. Bij de gebruikers van een bedrijfswagen is er ook een besef van de hogere kost, maar van hen is slechts 59 procent bereid tot maatregelen.

De privégebruikers geven vooral aan een goedkoper tankstation uit te kiezen (37 procent) of de rijstijl aan te passen (32 procent). Daarnaast denken ze eraan om de auto vaker aan de kant te laten (29 procent) en vaker de fiets te nemen (27 procent).

Op 12 oktober wijzigt de benaming van diesel overigens in B7, in het kader van een Europese harmonisering van de brandstofetiketten.

Bekijk hier hoe het zit met de andere naamsveranderingen: 
149 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Freddy De Vos

  Mijn auto gaat binnenkort de duur uit! Daarmee steek ik officieel mijn middenvinger uit, naar deze discriminatie regering die niets anders doet dan tegen zijn eigen volk liegen en de armoede in duwen! Men zou een kilometer taks moeten organiseren voor auto's en niet gewoon zeggen dat diesel de grote vervuiler is (mijn diesel is properder en zuiniger dan de gemiddelde benzine auto, vanwege zijn roetfilter)!

 • Marc Statham

  Ik tank maar voor 720 euro per jaar ,hoe gaat dat mij 448 euro meer kosten ?

 • Ronald Boudewijns

  Ik besteel de overheid door hier niet meer te tanken en boodschappen te doen.... spijtig voor onze zelfstandigen, maar als uw inkomen minder word, ga dan klagen bij die gangsters in Brussel.... met alle Chinezen maar ni met den deze.

 • Anne Wandels

  diesel of benzine.... het slaat allebei op. Waar ik zeker mee akkoord ben dat alle verouderde vervuilende diesels en benzinewagens uit het straatbeeld moeten.Verhoog die taksen en BIV van zulke voertuigen!

 • rud beernaert

  Schandalig hoe de overheid zijn burgers zo besteelt!