Gemor bij personeel Colruyt: “Werkgever vindt portefeuille belangrijker dan onze veiligheid”

Photo News
Er heerst ontevredenheid bij het personeel van supermarktketen Colruyt. Aanleiding is de communicatie rond de maatregelen om het coronavirus in te dijken. Dat zegt Jan De Weghe, federaal secretaris bij de socialistische bediendebond BBTK.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een pamflet aan het personeel halen de BBTK en de christelijke bediendebond CNE uit naar de directie van Colruyt. Terwijl het bedrijf zich via reclamespots naar de buitenwereld van zijn beste kant toont, gaat er het intern heel anders aan toe, aldus de bonden. “Jullie werkgever vindt zijn portefeuille belangrijker dan jullie veiligheid!”, klinkt het. 

Aanleiding is de “onlogische” gang van zaken bij de grootste supermarktketen van het land, aldus De Weghe. Zo werd voor het weekend een mail rondgestuurd waarin werd aangekondigd dat Colruyt de verplichting voor klanten zou opheffen om alleen te komen winkelen. “Onvoorstelbaar”, vindt de federaal BBTK-secretaris. “Colruyt waant zich boven de wet.”

“We wilden net anticiperen”

Het bedrijf bevestigt dat een mail is rondgestuurd waarin werd aangekondigd dat de verplichting om alleen te komen winkelen zou kunnen vervallen. “We wilden anticiperen op aangekondigde wetgeving. Maar onverwacht is die versoepeling er toch niet gekomen. In een volgende mail aan het personeel wordt dat rechtgezet. We wilden juist intern goed communiceren en vermijden dat onze werknemers zaken eerst in de krant moeten lezen”, legt woordvoerster Hanne Poppe uit. 

“Het gaat dus zeker niet over het naast zich neerleggen van een verplichting”, verduidelijkt ze. “Zelfs al was het ministerieel besluit aangepast geweest, dan nog hadden we opgeroepen aan de mensen om alleen te blijven komen winkelen.”

Mondmaskers

Ook over het beleid rond de mondmaskers is er onduidelijkheid, vinden de bonden. Aanvankelijk moest het personeel geen masker dragen, nu wordt het door de directie verplicht. Anders dreigt er een sanctie. Dit gebeurde zonder overleg met de vakbonden. BBTK en CNE vragen de directie om een alternatief voor werknemers die geen mondmasker verdragen. Ze stellen voor dat de supermarkt klanten een gratis mondmasker aanbiedt.

“Er broeit iets”

Colruyt zegt mee geëvolueerd te zijn met de regels die de overheid oplegt. “We volgen wat de overheid ons zegt. Het is nu eenmaal een zeer uitzonderlijke situatie”, aldus de woordvoerster in een reactie op de vakbonden.

Volgens de vakbonden is het niet uitgesloten dat er spontane acties van het personeel bij Colruyt zullen plaatsvinden. “We zijn geen voorstander van acties, maar er broeit iets bij veel ketens”, aldus nog De Weghe. 

Lees ook: Onderzoek rangschikt veiligste (én onveiligste) landen in de coronacrisis: België scoort slechter dan Zweden en de VS
152 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • miranda crabbe

  "Ga alleen winkelen" is tot op heden nog altijd een regel opgesteld door de regering.

 • Regina Blanckaert

  Mensen van de colruyt wat is nu veiliger een koppel dat samen komt winkelen en zich aan de regels houdt,of zij die alleen komen winkelen maar een dag tevoren in die massabetoging gestaan hebben...

 • Regina Blanckaert

  Ik heb het steeds absurd gevonden waarom je niet met 2 mocht winkelen ,als je de social distancing van anderen behoudt,wat is dan het probleem...met 10000 gaan betogen is blijkbaar ook geen probleem maar daar bestaat nog geen vakbond voor zeker

 • Dominique Hermys

  Dat merk ik aan mijn portefeuille ook. Het is overal veel duurder geworden.

 • Willy Cornelis

  Nu is het nog straffer: Niet specialisten maar vakbonden gaan oordelen over de veiligheids- acties en verplichtingen. In welk land leven wij..