Gemeentebelasting mogelijk niet meer in elke wijk even hoog

thinkstock
De gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing kunnen vanaf het aanslagjaar 2019 variëren van wijk tot wijk. Het voorstel van decreet van Rik Daems (Open Vld), Jos Lantmeeters (N-VA) en Koen Van den Heuvel (CD&V) daarover is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Enkel oppositiepartij Groen onthield zich bij de stemming.

Een woning wordt in Vlaanderen belast op het kadastraal inkomen, de fictieve huuropbrengst van het pand. De onroerende voorheffing daarop moet worden betaald aan de Vlaamse overheid. De gemeenten rekenen opcentiemen aan op die belasting.

Vandaag moeten de gemeenten op hun hele grondgebied hetzelfde percentage vragen. De drie Vlaamse meerderheidspartijen laten hen daar nu van afwijken, zodat ze via de belasting bijvoorbeeld kunnen aanmoedigen om in de kern te gaan wonen.

Open Vld, CD&V en N-VA verwachten dat er de komende jaren nog veel meer druk op de woningmarkt zal komen. Onder meer omdat het aantal huishoudens met één of twee personen toeneemt, stijgt de vraag naar betaalbare woningen. Voor oudere mensen die alleen wonen dreigt het onbetaalbaar te worden om in een dorps- of stadskern te blijven.

Met het voorstel zullen gemeenten de onroerende voorheffing kunnen kwijtschelden of verminderen voor verloederde stadswijken, of voor gepensioneerden met een klein pensioen, voor jonge gezinnen die een woning willen aankopen en renoveren, voor onbewoonbaar verklaarde woningen of voor het bewoonbaar maken van leegstaande ruimtes boven een handelszaak.
Het is de bedoeling om de nieuwe mogelijkheid te laten ingaan vanaf aanslagjaar 2019.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Valgaern

  uiteindelijk draait het maar om 1 ding: extra belastinginkomsten. Voor wie zal vooral afhangen van welke partijen in de bewuste gemeentes aan de macht zijn. Maar extra belastingen zullen het zijn....

 • Geert Heylen

  WAANZIN !!!!!! Mag dit van Europa !? waar zijn de gelijkheidsbeginselen ... Verdeel en heers strategie,een verdoken belastingverhoging ! Nog wat meer partijpostjes in de maak op elke gemeente Klotebeleid in een naar de kloten land

 • Gino Denil

  De overheid gaat er van uit dat je die eigendom verhuurt aan jezelf. Vandaar die fictieve huuropbrengst die belast wordt. Gelukkig moet je nog geen BTW betalen op de dienst van het eten verlenen aan jezelf en geen SZ bijdragen voor de arbeid om je te wassen.

 • rik lagrou

  maar er zijn mensen die in '70 een huis met badkamer en die daarnaast gaf zonder aan buur heeft 45 jaar minder kadastraal inkomen betaald en wie een studio betaald veel meer dan wie een mooi huis Dus veranderd niks Net zoals men volgend jaar wie oud huis afbreekt voor nieuw zal extra premie enkel omdat zij moeten 100 huur-huizen afbreken en herbouwen!

 • Raoul Rouma

  Wordt mooi voorgesteld maar is wéér een belastingverhoging in de maak. Met dank aan O-VLD.