Geen vast werk, wel lenen voor een huis: kan dat?

Een vaste baan hebben: het helpt bij de aanvraag van een woonlening, maar een must is het niet.
Shutterstock Een vaste baan hebben: het helpt bij de aanvraag van een woonlening, maar een must is het niet.
Wie geen vast werk heeft, krijgt waarschijnlijk geen lening van de bank om een huis te kopen. Het wordt vaak gezegd, maar klopt dat ook met de realiteit? 

Het korte antwoord is: niet echt. Voor bankiers telt vooral één ding: dat u uw lening kan terugbetalen op de tijdstippen die u met hen overeenkwam. U moet dus wel op een of andere manier voldoende inkomsten hebben om dat te doen, en met een vaste job is dat iets gemakkelijker.

Maar: vast werk biedt ook geen absolute zekerheid. We lenen vaak voor 15, 20 of zelfs 25 jaar: in zo’n lange periode kan er ook heel veel gebeuren. U kan ontslagen worden of zelf uw ontslag geven, het bedrijf waar u werkt kan failliet gaan, of - worst case scenario - u kan ziek worden en tijdelijk of helemaal niet meer in staat zijn om te werken.

Onze arbeidsmarkt is bovendien voortdurend in evolutie. Zo werken steeds meer mensen als freelancer, met inkomsten die variëren van maand tot maand. Of u werkt misschien in een branche waar vaak met interimcontracten gewerkt wordt.

Als uw persoonlijke situatie minder ‘vast’ is, dan zullen banken in de praktijk vaak iets meer veiligheidsmarge incalculeren, door bijvoorbeeld maar 80 procent van uw inkomsten in rekening te brengen.

Bekijk hier de goedkoopste woonleningen van het moment.

Verzekering gewaarborgd wonen

Het is wel interessant(er) om net een woonkrediet af te sluiten op een moment dat u al even tewerkgesteld bent. Als u bij de aanvraag al minstens 12 maanden werkt, dan kan u voor 10 jaar een verzekering gewaarborgd wonen afsluiten. Die helpt u dan bij de aflossing van de lening wanneer u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.

Die dekking bij onvrijwillige werkloosheid kan zowel bij mensen met een voltijdse betrekking als bij mensen met een deeltijds contract en bij mensen met een tijdelijk contract. Ook uitzendarbeid komt in aanmerking. De tewerkstelling mag in de twaalf maanden die aan de aanvraag voorafging maximaal tien dagen onderbroken zijn geweest. Ook zelfstandigen in hoofdberoep komen voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen in aanmerking.

Lees ook: Zoveel lenen we momenteel voor onze woning

Uw reputatie telt mee

Is uw financieel statuut eerder te omschrijven als ‘wankel’? Dan is het wellicht beter dat u aanklopt bij uw vaste bank. Misschien had u bij hen al eerder een andere lening, bijvoorbeeld voor uw auto, en betaalde u die trouw af, waardoor u goede punten scoorde. Een andere optie is een goede waarborg voorzien; u zou bijvoorbeeld uw ouders kunnen inschakelen om zich borg voor u te stellen.

Vraag hier vrijblijvend een hypotheeklening aan bij een expert in uw buurt.

Lees ook:

Woonleningen op 20 jaar vast onder 1%: het is zover

Zo bespaart u tot de helft op uw schuldsaldoverzekering

Worden de banken strenger voor het toestaan van woonleningen

Bronspaargids.be.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Je hebt het al mpeilijk dus persen we er nog een verzekering bij. Hoe erg zijn deze praktijken?

 • Cloë van Ijk

  Vindt dit niet slecht ik zelf zou graag een huis of apartement kopen ik werk maar heb geen vast contract dus dat maakt lenen moeilijk spaar is ook niet simpel meer in deze tijd jammer maar helaas

 • Karel van Velzeke

  geen enkele bank zal u geld lenen zonder vast werk ,wat ze ook zeggen ,wacht maar tot je daar in de bank bent ,wat ik niet begrijp is dat je vandaag werk kan hebben en morgen niet meer ,die krijgen wel een lening

 • Hendrik Somers

  Ouders die zich borg stellen bestaat iet. Het is dan de ouderlijke woning die als borg wordt gesteld met een hypotheek. Leninkje niet afbetalen is eigen husi kwijt en ouders op straat. Banken zijn geen liefdadigheid, en zullen enkel lening toekennen als ze zelf 100% zekerheid hebben. Als daar menselijke miserie door ontstaat door huizen af te pakken en mensen in de goot te duwen, daar gaan ze niet van wakker liggen hoor.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Dit zou moeten verboden worden. Als je geen geld hebt kun je niks kopen, en al zeker geen huis, want huizen en appartementen zijn er teveel en daar worden enkel maar de banken en de immobiliënmaffia rijk van. Huur een appartement en leer sparen zoals wij dat deden!