Gesponsorde inhoud

Geen kassierster meer in de supermarkt van de toekomst, lief robotje maakt je rekening wel

Voor een futuristische winkelervaring moet je vanaf volgend jaar in Shopping Stadsfeestzaal zijn

Geen caissière meer in de supermarkt van de toekomst, een lief robotje maakt je rekening wel
RetailDetail/Pat Verbruggen Geen caissière meer in de supermarkt van de toekomst, een lief robotje maakt je rekening wel
Zoals u in het Appartement van de Toekomst kan kennismaken met de slimme koelkast, zo zal u in het Shoppingcentrum van de Toekomst ervaring opdoen met de digitale paskamer. Weer een te kleine broek uit de rekken gegrist? Je omkleden om een groter exemplaar in de winkel te halen, hoeft niet. Vraag dat gewoon via het touchscreen in de spiegel.

Niet Londen of New York, maar Shopping Stadsfeestzaal in Antwerpen wordt vanaf volgend jaar the place to be voor nieuwe winkelervaringen, belooft RetailDetail.

Robot

Op de eerste verdieping reserveert het  retailplatform alvast 185 vierkante meter voor de supermarkt van de toekomst, waar geen caissière meer aan de kassa zit. Een lief robotje maakt je rekening wel. Er is ruimte voor 40 winkels, vertelt Peter Somers, CEO van RetailDetail. “We mikken op een heel divers aanbod, met zowel de kapper van de toekomst, de nieuwe apotheker en het bankkantoor als de boetiek 2.0.”

Unieke ervaring

Rode draad is dat al deze handelaars erop mikken om je een futuristische winkelervaring aan te bieden, vertelt Peter Somers. “Dat vind je nergens anders in de wereld. De meeste zaken zullen vermoedelijk inzetten op mix van fysieke en digitale ervaringen, via virtual reality, artificiële intelligentie of interactieve communicatie. Maar er zal ook plaats zijn voor pop-ups of initiatieven uit de circulaire economie, zoals een jeanswinkel met enkel kleren uit gerecycleerde jeans. In de food-corner kan je nieuwe voeding testen.”

Het goede nieuws is dat iederéén er in mag. “Voorwaarde is wel dat elke bezoeker zich registreert”, vult Somers aan. “Bedoeling is dat dit een uniek laboratorium wordt waar we het winkelgedrag méten. Niet om de klant te bespioneren - we doen onze analyses met respect voor de privacy - maar om eruit te leren waarom mensen de ene etalage voorbij lopen om net de volgende winkel binnen te stappen.” 

Controle met gezichtsherkenning

En als ik me niet registreer? “Via onze toegangscontrole met gezichtsherkenning, merken we dat meteen. We zullen je vriendelijk vragen je ter plekke aan te melden. Je zal onze app ook nodig hebben om te betalen.”

Cash en zelfs plastic betaalkaarten horen namelijk niet meer bij de toekomst van het winkelen, weet Somers. “Dat zagen we net nog op een studiereis in China. Zelfs bedelaars hebben een bordje met een QR-code, cash is er compleet uit het straatbeeld verdwenen. Iedereen betaalt via Alipay van Alibaba, of  vanuit de chatbox WeChat van Tencent. Wat we nog zagen in China? Supermarkten laten de online bestelde boodschappen nu al binnen de 30 minuten thuis afleveren. Niemand doet nog zijn wekelijkse boodschappenronde in de supermarkt. Toch worden ook daar nog shoppingcentra bijgebouwd. De pianolessen en de hockeytraining voor de kinderen worden er georganiseerd, zo lokt men automatisch de gezinnen.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Slecht voor de jobs en ook slecht voor de sociale omgang van mensen We stevenen af op een toekomst van in alle eenzaamheid vanuit de luie stoel alles te regelen, ik zie ineens een scene uit de animatiefilm Wall-E voor me

 • Henri Hendrickx

  Zou wel eens kunnen dat de buurtkruidenier terug aan populariteit gaat winnen met al dat blinde geautomatiseer!

 • Raymond DEDEREN

  Niet meer dan schandalig,gaan die mensen van honger moeten omkomen. Uit princiepe doe ik niet mee aan het zelfscannen ik wil die mensen hun job vrijwaren.

 • Tony Steens

  (Beeldspraak, niet kwetsend bedoeld): Alweer 7.000 mensen (die vandaag de kassa's bemannen) die we via de sociale zekerheid gaan moeten ondersteunen... De oplossing van de politiek: Ah, degenen die werk hebben en zich krom lopen om alles gedaan t ekrijgen gaan nog wat socialer moeten zijn hé. Taxen wat verhogen... Deze ochten Vandeurzen op de Radio al komen pleiten dat de premie van Vlaamse zorgverzekering omhoog moet... Ik denk dat ik binnenkort eens bij de dokter langs ga... mijn rug...

 • Amalia Lima

  Wat gaan kassiersters in de toekomst doen om hun kosten te verdienen??? De bankiers worden nu verpleegkundigen, velen hebben zijn job verloren door automatisering. Mensen spelen graag met vuur...