Geen belastingvermindering voor pensioensparen, later ook geen heffing?

Shutterstock
Veel mensen die pensioensparen, doen dat speciaal om van de belastingvermindering te kunnen genieten. Maar wat als u uw pensioensparen niet fiscaal inbrengt? Het belangrijkste voordeel is dan dat u aan het einde van de rit de zogenaamde anticipatieve heffing niet moet betalen. We leggen uit. 

Wat u ongetwijfeld al weet: als u voor het pensioensparen een bedrag tot 980 euro stort, hebt u recht op een belastingvermindering van 30% op uw storting. Voor een storting tussen 980 euro en 1.260 euro zakt het fiscale voordeel tot 25%. Een storting van 980 euro levert dus een belastingvermindering van 294 euro op. Wie 1.260 euro stort, moet 315 euro minder belastingen betalen.

Ook handig om te weten: om recht te hebben op die belastingvermindering, doet het er niet toe of u aan pensioensparen doet via een pensioenspaarfonds bij een bank, dan wel een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. In het eerste geval wordt uw storting belegd in aandelen en obligaties, waardoor uw rendement afhangt van de evolutie van de beurs. Bij een pensioenspaarverzekering hebt u meer zekerheid: u krijgt een gegarandeerde basisrente en bovenop ontvangt u potentieel een winstdeelname.

TipBekijk hier de opbrengsten voor pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen.

Eindbelasting

Wat veel mensen dan weer niet beseffen: er is een keerzijde aan die belastingvermindering. Wie ze aanvraagt, zelfs al was het maar eenmalig, moet op het einde van de rit belastingen betalen. Die zogenaamde anticipatieve heffing bedraagt 8 procent. 

Bij een pensioenspaarfonds wordt ze berekend op een fictieve opbrengst, waarbij ervan wordt uitgegaan dat elke storting 4,75% per jaar heeft opgebracht, ook al is dit in realiteit niet het geval. Voor stortingen die dateren van voor 1992, bedraagt de berekende opbrengst zelfs 6,25%. 

Voor een pensioenspaarverzekering is dat anders. Daar wordt rekening gehouden met de gegarandeerde rente. De winstdeelnemingen worden niet meegeteld.

Ben u voor uw 55ste gestart met pensioensparen? Dan wordt de heffing afgehouden op uw 60ste verjaardag. Begon u er later mee, dan krijgt u de afrekening op de tiende verjaardag van uw contract. 

Nooit ingebracht = geen heffing

Bovenstaande is dus niet van toepassing op u als u ervoor koos om nooit uw pensioensparen fiscaal in te brengen. U moet dus die anticipatieve heffing niet betalen.

Opgelet: u moet wél nog aan een administratieve verplichting voldoen, namelijk het document 276 C1 (B) aanvragen bij zijn lokaal belastingkantoor en dat voorleggen aan de financiële instelling of verzekeringsmaatschappij.

Tip: Veranderen van pensioenspaarfonds? Bekijk hier onze tips.

Lees ook:

Welke tak21-spaarverzekering brengt het meest op?

Zeven redenen om (niet) te beleggen

Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen?

Bronspaargids.be.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johny matheeuwsens

  De banken nemen 6,5%beheerskosten van je inleg, jijzelf verdient er iets aan maar voor de bank is de opbrengst enorm. Die hebben duizenden rekeningen van klanten. De regering geeft op die manier subsidie aan de banken.

 • Fred De Vlaminck

  Dat pensioensparen heeft mij en mijn vrouw in elk geval goed opgebracht, zelfs zonder de belastingaftrek, welke ook goed meegenomen is.

 • Laurent Baetslé

  Wat zegt dit artikel nu!? Als je nu 30% (of 25%) krijgt via de belastingen op pensioensparen moet op het einde van de rit 8% afgeven berekend op een toch niet compleet onrealistische rentevoet. Ik zie het probleem niet in mijn wiskunde blijft dit winst doen. Wist je dat na je 60ste je nog 4 jaar kan storten zonder de 8% te moeten betalen. We moeten toch iets hebben om de krant mee te vullen en liefst met wat sensatie.

 • Ann Verschueren

  Nooit mee willen instappen! Sparen voor uw pensioen omdat de overheid zag dat ze de pensioenen niet konden blijven betalen oké, maar.. daar dan op uw eigen spaargeld nog eens belasting betalen? Als ge de 65 niet haalt gaat de erfenis naar familie. Ik leef nu !No way!

 • Jan Hendrickx

  niets zo renderend als pensioensparen: 30% fiscaal voordeel en rendement op fonds van 8% per jaar....sommigen begrijpen het gewoon niet goed