Gebruik van Motilium niet langer toegelaten bij kinderen

Domperidon zit onder meer in Motilium.
PhotoNews Domperidon zit onder meer in Motilium.
Geneesmiddelen die domperidon bevatten, zoals het bekende maagmedicijn Motilium, mogen niet langer worden toegediend aan kinderen onder de twaalf jaar en aan adolescenten die minder dan 35 kilogram wegen. Dat blijkt uit een mededeling van het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG). Een nieuw klinisch onderzoek heeft een gebrek aan doeltreffendheid van het geneesmiddel aangetoond.

Domperidon is een veelgebruikt middel tegen misselijkheid en braken. Maar sinds enkele jaren ligt het onder vuur omdat het hartritmestoornissen kan veroorzaken, met mogelijk fatale afloop. Daardoor zijn medicijnen als Motilium sinds november 2013 enkel nog op voorschrift te verkrijgen. Het PRAC, het risicobeoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenagentschap, beval vijf jaar geleden ook aan om de dosis te beperken. Voor kinderen tot 35 kilogram werd de lat verlaagd tot 0,25 mg/kg en maximaal drie keer per dag.

Als gevolg van die beslissing werd ook een nieuw klinisch onderzoek bij kinderen opgestart. Maar dat onderzoek werd vroegtijdig stopgezet wegens een gebrek aan doeltreffendheid. Uit de resultaten bleek namelijk dat domperidon in die dosis geen significant voordeel opleverde in vergelijking met een placebobehandeling.

Het gebruik van het middel wordt daarom niet meer toegelaten bij pasgeborenen, zuigelingen, kinderen jonger dan 12 jaar en adolescenten met een lichaamsgewicht van minder dan 35 kilogram. Vanaf 15 september zal Motilium 1 mg/ml, suspensie voor oraal gebruik ‘pediatrie’ met doseerpipet, uit de handel worden genomen. Dat was de enige specialiteit voor min-twaalfjarigen.

Bij volwassenen en adolescenten die meer dan 35 kilogram wegen, blijft de maximale dosering liggen op 10 mg, en dat maximaal drie keer per dag.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Antoon Soetens

    Na 12 jaar onderzoek heb ik nog geen enkel medicament ontdekt dat geneest. Het kan ook niet want geneesmiddelen zijn dode cellen (chemicaliën) die een probleem van levende cellen moet herstellen. Het FAVV en de regering werden ingelicht maar men weigert de bevolking te beschermen.

  • guido vermeyen

    Zozo...weer een "medikament " als gevaarlijk beschouwd, ondanks de jarenlange proeven en opvolgingen....en dan beweren dat vaccins totaal ongevaaarlijk zijn....soms zijn er hardnekkige dwalingen, nietwaar viroloog Van Ranst, die er telkens in slaagt de verkeerde samenstellingen van het griepvaccin te promoten, ..alle jaren zit ie ie er dik naast, onze viroloog.

  • An Van Heule

    9 jaar geleden waren we onze zoon van toen 5 maand bijna kwijt door dit product. Hij lag in het ziekenhuis en heeft daar een overdosis gekregen. Met een hartslag van meer dan 200 heeft hij op de intensieve gelegen. De dag nadien gingen ze hem opnieuw dezelfde (over) dosis toedienen. Gelukkig was ik er toen bij en kon ik dit voorkomen. Blij dat dit uit de handel wordt genomen..