Gas goedkoper na Nieuwjaar

PHOTO_NEWS
Vanaf 1 januari 2015 zal de gasfactuur voor gezinnen en bedrijven dalen, als gevolg van de lagere tarieven die netbeheerder Fluxys aanrekent. De transporttarieven dalen van dan af met 7 procent, zo maakten Fluxys en regulator CREG vanavond bekend. Voor de particuliere eindklant komt dit neer op een besparing met enkele euro's per maand.

"De CREG heeft het tariefvoorstel van Fluxys Belgium goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2015 dalen alle tarieven voor aardgasvervoerdiensten met 7 procent" of 31 miljoen euro, zo staat in een persbericht. "De daling is nominaal ten opzichte van de tarieven van 2014." De verlaging wordt integraal doorgerekend, maar maakt slechts een deel van de eindfactuur uit.

Kleine impact voor gezinnen
Volgens Annemarie De Vreese, woordvoerster van de CREG, bestaat de gasfactuur voor ongeveer een derde uit de gasprijs, een derde uit distributienettarieven en het resterende derde uit transportkosten, heffingen en andere. "De daling met 7 procent van de transportkosten heeft dus maar een kleine impact op een deel van de eindfactuur. Voor de gezinnen gaat het om een daling met enkele euro's per maand, maar voor kmo's en grote bedrijven tikt het bedrag toch flink aan."

Fluxys publiceert op zijn website de nieuwe indicatieve unitaire transportkost, de CREG zal binnen haar monitoringbevoegdheid toezien dat de daling volledig wordt doorgerekend.

De lagere tarieven versterken ook de positie van het Belgische vervoersnet als draaischijf van de internationale gasstromen in Noordwest-Europa, luidt het. "Door de tarieven scherp te houden, blijft Fluxys goed gewapend in de concurrentie met andere operatoren in Europa die actief zijn in de internationale doorvoer van aardgas."