Frankrijk gaat vluchten belasten met 'ecotaks'

Toestellen van Air France en diens lagekostenpoot Joon op luchthaven Roissy-Charles De Gaulle in Parijs.
AFP Toestellen van Air France en diens lagekostenpoot Joon op luchthaven Roissy-Charles De Gaulle in Parijs.
De Franse regering gaat een 'ecotaks' instellen voor vluchten vanuit Frankrijk. Reizigers moeten op termijn rekening houden met een extra heffing van 1,50 euro tot 18 euro per vliegticket. Dat meldt de Franse minister van Transport, Elisabeth Borne.

De belastingregeling moet tegen 2020 circa 180 miljoen euro opleveren voor de Franse schatkist. Het geld wordt onder meer gebruikt voor infrastructurele doeleinden, zoals het realiseren van spoorprojecten rondom steden. 

Passagiers die reizen binnen Europa krijgen in de economyclass een extra belasting van 1,50 euro per ticket. Bij businessclassreizigers zal dit 9 euro per vlucht zijn. Bij vluchten vanuit Frankrijk naar bestemmingen buiten Europa gaat het om heffingen van respectievelijk 3 euro en 18 euro. Overstappers op Franse luchthavens worden volgens Borne ontzien.

Air France laat al weten niet blij te zijn met het plan. De extra kosten per jaar worden door Air France geraamd op 60 miljoen euro. Volgens de luchtvaartmaatschappij kan de belasting haar concurrentiepositie “aanmerkelijk” verslechteren in een tijd dat het bedrijf al forse extra kosten heeft om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het bedrijf noemt de maatregel “onbegrijpelijk”.

De Franse minister van Transport Elisabeth Borne en haar ambtgenoot voor Milieu François de Rugy.
EPA De Franse minister van Transport Elisabeth Borne en haar ambtgenoot voor Milieu François de Rugy.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  Aangezien dus 3 buurlanden zo'n taks hebben, zal het nog lang duren voor onze verkwistende overheid ook zo'n gedrocht zal invoeren. Milieu en klimaat is een big business geworden. Stadsmensen uit de welgestelde middenklasse gaan eens hun ideaal wereldbeeld opleggen aan de rest. Het volk op festivals en klimaatbetogingen is niet hetzelfde als in de openluchtzwembaden en sociale wijken.

 • Frank De Rycke

  Gewoon de kassa laten rinkelen is het ...niks met milieu te maken net zoals die LEZ , betalen en alles is in orde !!!

 • Karel Tichmann

  Wat is ‘ecotaks’? Dit is de schreeuw, die we horen voordat belasting geheven wordt.

 • Filip Vanlaeken

  Belastingen haal je het makkelijkst waar men niet georganiseerd is. Reizigers hebben geen vakbond, geen partij, geen bescherming. Een vliegtuigticket is vandaag al rap 60% taxen allerhande. Vraag maar detail bij uw volgende vlucht.

 • Serge Aernoudt

  Wat zal het klimaat en het milieu her blij mee zijn. Problemen zijn opgelost.