Fost Plus recycleerde vorig jaar bijna 700.000 ton huishoudelijk verpakkingsafval

Photo News
Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België, recycleerde vorig jaar 698.000 ton huishoudelijk verpakkingsafval, goed voor een recyclagepercentage van 89,1%, een verbetering tegenover 2016, toen 87,4% werd gehaald. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2017 van Fost Plus, dat in Evere is voorgesteld. Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux betwist die cijfers

"België blijft de Europese recyclagekampioen. Onze inspanningen werpen hun vruchten af en nu we op de goede weg zijn, denken we niet aan ophouden. We willen een recyclageoplossing voorstellen voor élke huishoudelijke verpakking die op de markt komt en we willen zo veel mogelijk verpakkingsafval inzamelen", zegt Stephan Windels, voorzitter van Fost Plus.

Fost Plus ontwikkelde een nieuwe strategie met vijf focuspunten: de uitbreiding van de PMD-inzameling, buitenshuis sorteren, openbare netheid, ecodesign en de uitbouw van nieuwe recyclagemarkten zo dicht mogelijk bij huis. De uitbreiding van de PMD-inzameling (blauwe zak) naar àlle plastic verpakkingen (dus ook yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakken en folie) is volgens Fostplus "een fundamentele stap om de nieuwe strategie in de praktijk om te zetten". De bredere inzameling zal van start gaan in 2019.

De uitbreiding van de PMD-inzameling naar àlle plastic verpakkingen (dus ook yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakken en folie) is volgens Fostplus "een fundamentele stap om de nieuwe strategie in de praktijk om te zetten".
Marc Baert De uitbreiding van de PMD-inzameling naar àlle plastic verpakkingen (dus ook yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakken en folie) is volgens Fostplus "een fundamentele stap om de nieuwe strategie in de praktijk om te zetten".

Uitbreiding PMD-inzameling

"Dankzij de uitgebreide PMD-inzameling zal elke Belg gemiddeld 8 kilo extra verpakkingsafval per jaar kwijt kunnen in de blauwe zak, waardoor het recyclagepercentage van plastic verpakkingen aanzienlijk zal verbeteren", aldus Fost Plus.

Buitenshuis sorteren

Fost Plus wil ook buitenshuis sorteren beter aanpakken en dat op zoveel mogelijk plaatsen (recreatiegebieden, handelszaken, ondernemingen, scholen). In 2017 legde Fost Plus de klemtoon op winkelcentra, vakantieparken, toeristische attracties en luchthavens. Het doel om buitenshuis beter te sorteren, sluit aan bij de strijd tegen zwerfvuil. Die strijd wil Fost Plus voortzetten met de gewestelijke campagnes 'Mooimakers in Vlaanderen' en 'Be WaPP' (waarbij WaPP staat voor Wallonie Plus Propre).

Ecodesign

Fost Plus stimuleert ook ecodesign en adviseert ondernemingen "om verpakkingen te ontwerpen die beter recycleerbaar zijn en toch geschikt zijn om voeding goed te bewaren". "Groene Punt-tarieven afgestemd op het ecodesign van verpakkingen vormen een stimulans om recycleerbare materialen te gebruiken", aldus Fost Plus. 

Nieuwe recyclagemarkten

Anderzijds wil Fost Plus investeringen in de uitbouw van nieuwe afzetmarkten voor gesorteerd afval aanmoedigen, bijvoorbeeld door recycleerders een meer langdurige leveringszekerheid te bieden.

Kosten en opbrengsten

Wat kosten en opbrengsten betreft, zijn de kosten van Fost Plus gestegen van 149,3 miljoen euro in 2016 naar 156,9 miljoen euro vorig jaar. Voor die stijging wordt gewezen naar de kilometerheffing voor vachtwagens, gestegen loon- en brandstofkosten, diverse afvalheffingen, en het toenemend engagement in de strijd tegen zwerfvuil dat naar 17 miljoen per jaar is opgelopen. De bijdragen van de ledenbedrijven zijn gestegen van 72,4 miljoen euro in 2016 naar 78,1 miljoen in 2017. De opbrengst van de materialen steeg van 59,6 miljoen euro in 2016 naar 66,2 miljoen, dit dankzij de heropleving van de economie.

Recycling Netwerk betwist cijfers van Fost Plus

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux betwist de cijfers uit het Jaarverslag van Fost Plus.

Fost Plus en het Recycling Netwerk van Rob Buurman vechten al een geruime tijd een verbale oorlog uit in de media over hoe het zwerfafval in Vlaanderen moet worden aangepakt. Recycling Netwerk pleit voor statiegeld. Fost Plus wil daar niet van weten, omdat het omslachtig, duur en inefficiënt zou zijn in de strijd tegen zwerfvuil.

"We vragen om eerlijke cijfers", zegt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk. "Fost Plus telt het gewicht van alle ingezamelde blauwe zakken samen. Dat zijn dus geen recyclagecijfers maar inzamelingscijfers. We weten niet precies hoeveel van de verpakkingen wordt gerecycleerd, want Fost Plus kijkt enkel naar het gewicht van wat het uitsorteert, en niet naar wat het recycleert".

Buurman vindt tot slot dat de overheid best de regie in handen neemt en dus zelf best controleert wat de recyclagecijfers zijn. "Nu vaart iedereen blind op wat de verpakkingsindustrie zelf verklaart", besluit Buurman.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.