Fiscus houdt buitenlandse rekeningen extra in het oog

Het vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal binnen Europa betekent ook dat u in het buitenland een rekening mag hebben. U moet ze enkel aangeven.
photo_news Het vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal binnen Europa betekent ook dat u in het buitenland een rekening mag hebben. U moet ze enkel aangeven.
Wie een buitenlandse rekening heeft, moet die twee keer melden. Een eerste keer bij de Nationale Bank, een tweede keer bij de fiscus. Vorig jaar lieten zowat 200.000 Belgen dat na. De fiscus houdt het dit jaar extra in het oog.

Het hebben van een rekening in het buitenland is volledig wettelijk, maar u bent wel verplicht om ze te melden. 

Eerst moet u ze aanmelden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België (NBB). Daar moet u het nummer van de rekening opgeven, de naam van de bank, alsook op wiens naam die staat. Een bedrag moet u niet bekendmaken. De formulieren zijn te vinden op de website van de NBB. De aanmelding moet ten laatste gebeuren op het moment dat u uw jaarlijkse belastingaangifte indient. Op die aangifte moet u in vak XIV.A trouwens aanvinken dat u dit heeft gedaan.

Nog in dit vak XIV moet u naast code 1075-89 van de buitenlandse rekening vermelden op wiens naam die staat, alsook in welk land ze is aangegaan. Die bepaling is van toepassing indien u vorig jaar op eender welk moment een rekening in het buitenland had. Ook de rekeningen van uw minderjarige kinderen tellen daarin mee.

Tip: Bekijk hier de beste rentevoeten van termijnrekeningen.

Intresten

Heeft u op de rekening ook intresten ontvangen, dan moet u die aangeven in vak VII.A bij de codes 1444/2444. U moet daar het brutobedrag vermelden, eventueel na de afhouding van de buitenlandse roerende voorheffing. Het moet de Belgische belastingdienst in staat stellen om de intrestinkomsten te belasten tegen 30 procent, net zoals dat gebeurt met mensen die in België intresten van bijvoorbeeld een termijnrekening opstrijken.

Eventuele innings- en bewaringskosten moet u apart vermelden. Dat gebeurt in vak VII.E naast de codes 1170/1172. Dit is van belang mocht u een bescheiden inkomen hebben, dat volledig in de schijf van 25% wordt belast. In dat geval worden uw buitenlandse intresten ook belast tegen 25% in plaats van tegen 30%. Bovendien worden dan eerst de inningskosten afgetrokken van uw intresten.

Lees ook: Sparen in het buitenland: voordelen en risico’s

‘Vergeten’ mag niet

Uw buitenlandse intresten vergeten aan te geven, is geen optie. De buitenlandse bank is namelijk verplicht haar eigen belastingadministratie te informeren bij de uitbetaling, die dan op haar beurt de Belgische fiscus inlicht.

Toch hebben zowat 200.000 Belgen vorig jaar hun buitenlandse rekening niet aangegeven. De Belgische fiscus heeft ze al aangemaand dat wel te doen. Bovendien kondigde hij aan dit jaar extra te controleren.

Lees ook:

Belgen hebben recordbedrag op rekeningen staan

Welke intresten moet u aangeven?

Vijf keer sparen met een belastingvermindering

Bronspaargids.be
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dennis Leever

  Wat een bezopen werkmethode... Hier (NL) vragen ze mijn belgische rekeningen gewoon op en die wordt ook gewoon verstrekt. Waarom moet een burger hiermee belast worden. :-P

 • Kaveh Ahangar

  Big brother is wachting.

 • peter knaap

  zorgen dat je geen rekening hebt.

 • Theo Schuermans

  Als iedereen, maar ook iedereen zijn belastingen zou betalen, dan zouden wij misschien wat minder moeten betalen.

 • Rene Pas

  Ik woon in Spanje, de fiscus weet hier dat ik een Belgie een bankrekening heb met het bedrag dat erop staat. Gelukkig was het een slapende bankrekening heb er zelf geen aangifte van moeten doen ze wisten alles al