Ga naar de mobiele website
^ Top

Fiscale vrijstelling op spaarboekje halveert... En stijgt voor aandelen en pensioensparen

thinkstock
De regering-Michel voert een hervorming van de spaarfiscaliteit door die lange tijd als een taboe gold. De vrijgestelde intrest op het spaarboekje halveert van 1.880 naar 940 euro, maar er komt een nieuwe vrijgestelde korf van 627 euro voor wie in aandelen investeert.

De herschikking van de vrijstelling kwam afgelopen nacht uit de bus als smeermiddel voor de taks op de effectenrekeningen die premier Michel eerder op tafel legde in het kader van de fiscale rechtvaardigheid. Na protest van Open Vld werd die belasting omgevormd tot een echte rijkentaks. Alleen wie 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan, wordt belast. Aan 0,15%. Pensioenfondsen worden daarbij uitgesloten. En om investeringen in de reële economie aan te moedigen, is de eerste 627 euro aan dividenden uit aandelen vrijgesteld van belastingen.

Die stimulans voor beleggingen in risicokapitaal eisten de liberalen toen N-VA vorig najaar met de hervorming van de vennootschapsbelasting en CD&V met een meerwaardetaks op de proppen kwam.  De budgettaire ruimte voor deze heruitgave van de illustere operatie Cooreman-De Clercq komt van de vrijstelling op het spaarboekje, die lange tijd als een heilig huisje werd beschouwd. Nu blijft tot 1.880 euro rente vrijgesteld van belastingen, dat wordt vanaf nu 940 euro. Dat de hervorming nu wel passeert, komt omdat amper iemand wordt geraakt. Doordat de bankrentes de jongste jaren naar een absoluut dieptepunt zijn gezakt, moet je tegenwoordig al meer dan 1,7 miljoen euro op een spaarboekje hebben om nog meer intresten te boeken dan de grens van 1.880 euro.  

De regering leidt de spaarder trouwens niet alleen naar beleggingen die de reële economie beter steunen, maar ook naar pensioensparen. Daar biedt minister Van Overtveldt (N-VA) vanaf nu de keuze tussen twee systemen: de huidige maximale vrijstelling van 940 euro aan 30% of  een nieuwe vrijstelling van 1.200 euro aan 25%. De operatie is budgetneutraal voor de overheid, maar levert de spaarder 18 euro meer fiscaal voordeel en een steviger pensioenopbouw op.   

Nog in de financiële sector heeft CD&V zijn langverwachte deal rond Arco binnen. Het is de bedoeling om de coöperanten deels te vergoeden met centen die uit de verkoop van Belfius voortkomen.

Pensioensparen met het hoogste rendement? Vergelijk hier.
62 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erik erik hannes

  De kracht van de verandering. Nieuws gezien:op papieren van arco staat letterlijk aandelen. Wie gaat dit betalen denkt u?? Hoe lang gaan we dit nog aanvaarden? ACV is woedend:Dikke show. Hoelang nog??

 • emiel van renterghem

  Dieven zijn het ,weeral de kleine werkende man die ze pakken. Waarom nog pensioensparen, als je 60wordt moet je taks betalen op je fiscaal voordeel. Pffff waar is dan het fiscaal voordeel???

 • lodewijk maesen

  als "rijke" afgeven aan d3 "armen" die alles voor niks krijgen omdat ze geen werk vinden ma toch zoveelll moeite doen haha

 • Den Andere

  En wie kan in aandelen investeren? Inderdaad, die met het loon van een minister ... ze hebben weer vooral zichzelf begunstigd. Proficiat bende dieven.

 • Karel Van Beeck

  Wederom bedankt kiezers om voor deze struikroverregering gekozen te hebben.

Meld een bug