Federale energiewaakhond Creg kant zich tegen te hoge jaarlijkse kosten op energiefactuur

thinkstock
De Creg, de federale energieregulator, pleit er voor dat vaste kosten door de energieleveranciers zoveel mogelijk worden aangerekend volgens het aantal dagen dat iemand klant is. Dat staat in een aanbeveling van de Creg over de facturatiemethodes van energieleveranciers. Nu rekenen sommige energieleveranciers de kost voor een volledig jaar aan, ongeacht de effectieve duur van het contract van de klant.

Veel leveranciers rekenen voor een energiecontract ook een jaarlijkse vergoeding aan: een administratieve kost voor opmaken van facturen, het organiseren van de klantendienst, enzovoort. Dergelijke vergoedingen werden vroeger ook al toegepast, onder de vorm van verbrekingsvergoedingen. In 2012 werden zo'n praktijken verboden, maar nu steken ze weer de kop op als een vergoeding voor het dekken van de abonnementskosten.

Doorgaans worden zo'n kosten verrekend volgens het aantal dagen dat iemand klant is. Maar sommige leveranciers rekenen de vergoeding voor een volledig jaar aan, ook indien de klant in de loop van het jaar van leverancier verandert. 

Pro rata

Nu is er ook een advies van de Creg. De regulator pleit voor een methode waarbij ofwel de vergoeding over de volledige contractduur 'pro rata' - dus per dag dat iemand klant is - wordt aangerekend, ofwel de vergoeding voor het eerste contractjaar forfaitair wordt aangerekend en vanaf het tweede contractjaar pro rata. Op die manier kan de leverancier kosten voor de aanmaak van een nieuwe klant recupereren, aldus de Creg.

Eerder waarschuwde de federale ombudsman voor energie al voor die jaarlijkse vergoedingen bij leverancierwissels. Daardoor onstaan er opnieuw drempels op de energiemarkt, klinkt het. De Vreg, de Vlaamse energieregulator, kondigde vorige week aan in de veel gebruikte prijsvergelijkingssite V-test voortaan ook informatie op te nemen over de facturatie door de energieleveranciers van hun jaarlijkse vergoeding. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • van roy jozef

  uw rekening bestaat voor 3/4 UIT BELASTINGEN

 • Jan Harmsen

  Denk hieraan in het stemhokje!! Het zijn de politiekers die dit doen!!

 • Stefanie van Dijk

  Laat toch al die subsidies en GSC's achterwege en laat de winst uit groen doen (isoleren zonnepanelen etc) voor zichzelf werken in plaats van ene kant subsidie andere kant extra tax en de rest over de hele lijn proberen terugverdienen, dan kan het geheel al goedkoper. Dan nog even de btw terug omlaag want wie heeft bepaald dat in deze tijd elek een luxe product is moeten ze ook tegen z'n bol vegen

 • jo vandenberghe

  Minder graaien door onze exellenties zou de faktuur enorm kunnen verlichten,maar dat is een andere zaak.

 • Marc Bohets

  Het grootste gedeelte van de elektriciteitsfaktuur is opgelegd door de overheid. De elektriciteitsfaktuur is gewoon een verkapte belastingsbrief. Niet moeilijk als al die gemeentelijke mandatarissen en de gemeentekas via de elektriciteitsfaktuur gespijsd wordt.