Exclusief voor abonnees

Experte test schooltassen en is aangenaam verrast door goedkopere huismerken: “Ergonomisch zeker goede keuze”

Kinesiste Lara Nerinckx test negen verschillende modellen schooltassen.
Steven Richardson Kinesiste Lara Nerinckx test negen verschillende modellen schooltassen.
Kinderen verkiezen vaak een schooltas met een ‘coole’ print of hun favoriete cartoons erop, ouders letten vaak op de degelijkheid. Maar wat is nu de beste keuze? “Ergonomisch is een rugzak de beste optie”, aldus kinesist en rugschoolexpert Lara Nerinckx. “Al moet je dan wel een goede eruit pikken en die juist gebruiken.” Is goedkoop altijd duurkoop? Hier moet je allemaal op letten bij de aanschaf.

“Bij een rugzak is het gewicht symmetrisch verdeeld over de rug en de schouders, waardoor het lichaam zich minder moet inspannen om die te dragen”, zegt Lara Nerinckx. “Om ergonomisch te zijn, zijn verstelbare, brede, verstevigde schouderbanden nodig, een verstevigde onderkant én een zachte, verstevigde rugzijde. De schouderbanden mogen niet in de schouders en oksels snijden als er veel gewicht in de rugzak zit. Een verstevigde onderkant zorgt er dan weer voor dat de spullen niet gaan doorhangen, en een verstevigde rugzijde voorkomt het prikken van scherpe randen of hoeken van mappen en boeken in de rug. Daarnaast kan je op extra’s letten: borst- en/of aanspanbanden helpen om de rugzak nog dichter tegen de rug te dragen, meerdere compartimenten zijn handig om de spullen van zwaar naar licht te ordenen, makkelijke ritssluitingen bevorderen het gebruiksgemak, reflectoren of felle kleuren zorgen voor meer veiligheid in het verkeer en een stevige, waterafstotende stof is ideaal om alles droog te houden”, somt ze op.

Breder dan rug

Tegenwoordig hebben ook de meeste boekentassen verstelbare schouderbanden en al die andere extra’s. “Maar omdat ze vaak breder zijn dan de rug van je kind, brengen ze het lichaam uit balans, wat op termijn tot rug- en nekklachten kan leiden”, weet Nerinckx. “Hetzelfde verhaal bij trolley’s en schoudertassen, waarbij de ene kant van het lichaam zich meer moet inspannen dan de andere.”

Een ergonomische rugzak uitkiezen is één ding, het is ook uiterst belangrijk om erop toe te zien dat je kind die op de juiste manier vult, optilt en draagt. “Veel kinderen stoppen té veel spullen ongestructureerd in de rugzak, gebruiken maar één schouderband of laten de rugzak tot op of zelfs onder het achterwerk hangen”, weet Nerinckx. “Daarom is het vanaf het eerste leerjaar al ontzettend belangrijk om te hameren op ergonomie en juist gebruik. Om het lichaam zo weinig mogelijk uit balans te brengen, is het bijvoorbeeld essentieel om de spullen netjes te verdelen en structureren in de rugzak. Stel ook de schouderbanden zo af dat de rugzak tegen de rug, net boven de billen en onder de nek hangt. Hem optillen doet je kind het best met een squat-houding.” (zie tips onderaan het artikel).

Ook een goede houding is ontzettend belangrijk, aldus Nerinckx. “Ouders herinneren zich vast nog de ontelbare keren dat ze werden aangemaand om recht te zitten. En dat mogen ze absoluut ook doen bij hun eigen kinderen. Let er wel op dat ze hun rug rechten door die rechtop te houden alsof iemand een touwtje boven het hoofd trekt, níet door de schouders naar achteren te trekken, een holle rug te maken en de borst vooruit te duwen.”

Jong geleerd

De rugschoolexperte ziet steeds meer kinderen en jongeren met nek- en rugklachten in haar praktijk, maar een oorzakelijk verband met het gebruik van rugzakken is wetenschappelijk nog niet vastgesteld. “Doorgaans zijn er meerdere factoren die de klachten veroorzaken. En wat men op jonge leeftijd al fout doet en niet gecorrigeerd wordt, leidt misschien niet meteen tot problemen, maar op latere leeftijd wel. Kinderen die op jonge leeftijd al een verkeerde lichaamshouding hebben en hun lichaam fout belasten, betalen daar vroeg of laat de rekening van in de vorm van nek- en rugklachten, slijtage van de ruggenwervels, geknelde zenuwen, uitstralingspijn naar de onderste ledematen, ademhalingsproblemen, hoofdpijn...”

“De eerste keer dat ik rugschool aan kinderen gaf, was ik verbaasd dat meer dan de helft van de 15- en 16-jarigen zei al rug- en/of nekklachten te hebben (gehad)”, zegt Nerinckx. “Al is een zware rugzak of schooltas daarbij niet de hoofdoorzaak, maar wel dat kinderen en jongeren veel te weinig bewegen. De rug belasten is niet slecht, maar hij moet sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Voor ouders vind ik het dan ook belangrijker om erop toe te zien dat ze genoeg bewegen in plaats van zich blind te staren op de juiste rugzak.”

De test

Met cartoons

Disney Princess Royal Sweetness Trolley
24,95 euro

“Trolley kan onaangenaam voelen”

“Het trolleygedeelte van deze rugzak zorgt voor extra gewicht, ook al is het systeem op zich niet zwaar. Doordat het trolley- systeem niet afgeschermd is, kan het onaangenaam voelen op de rug. Bij een trolley is het belangrijk om erop te letten dat de draagstang de juiste hoogte heeft, zodat het lichaam rechtop blijft tijdens het rollen van de tas. Goed is wel dat de schouderbandjes zacht zijn en de onderkant stevig.”

Fortnite

32,95 euro

“Snijdt in de schouders”

“Deze rugzak is net wat langer, waardoor je makkelijk een brooddoos of pennenzak boven op de schoolboeken kan leggen zodat het gewicht dicht bij de rug blijft. Een rugvriendelijke rugzak is het echter niet: de onderkant is niet stevig, waardoor de spullen makkelijk gaan doorhangen en de schouderbandjes zijn niet zacht genoeg om het snijden in de schouders te voorkomen. Ook is de achterkant niet dik genoeg om de rug voldoende te beschermen tegen scherpe hoeken van boeken en kaften. Leuk detail is dat één schouderband een reflecterende strip heeft, maar het is jammer dat ze niet op beide schouderbanden (en op de voorkant) zijn aangebracht om de zichtbaarheid in het verkeer beter te maken.”

Studio 100 Nachtwacht 

29,99 euro

“Onderkant niet verstevigd”

“De schouderbandjes van deze rugzak zijn breed en zacht. Jammer dat de randen niet zacht zijn, waardoor ze alsnog kunnen snijden op de schouders of in de oksels. De rug is verstevigd met zacht materiaal, maar de plastic onderkant helaas niet. Zijvakken kunnen handig zijn, maar je moet er wel op letten dat beide kanten even zwaar gevuld zijn zodat de rugzak niet scheef komt te hangen op de rug. Qua gebruiksgemak is deze rugzak handig: de ritsen gaan vlot open en het handvat is afgerond en stevig, zodat de rugzak makkelijk in de hand genomen kan worden.”

(lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Disney Princess Royal Sweetness Trolley, Fortnite en Nachtwacht.
Steven Richardson Van links naar rechts: Disney Princess Royal Sweetness Trolley, Fortnite en Nachtwacht.

De huismerken

Zwarte rugzak Kangourou
29, 95 euro bij Dreamland en Colruyt

“Goeie ergonomie”

“Ergonomisch is dit zeker een goede keuze. De schouderbanden zijn breed en zacht, de rugzijde is stevig genoeg, maar toch zacht, en de onderkant is sterk genoeg om het doorzakken van spullen te voorkomen. Een extra pluspunt zijn de borstbanden die de rugzak dichter bij het lichaamszwaartepunt brengen, mits ze juist zijn afgesteld en gebruikt worden. De regenhoes is fijn, maar geeft ook aan dat het materiaal niet waterbestendig is.”

Rugzak met ananasprint

20 euro bij Hema

“Geen enkele versteviging”

“Zowel qua gebruiksgemak als ergonomie is deze rugzak van mindere kwaliteit. De ritsen haperen bij het openen en sluiten, de onderkant heeft geen enkele versteviging, waardoor spullen makkelijk kunnen doorhangen, het handvat kan snel in de handen snijden, het materiaal van de rugzak zelf is niet stevig en de achterkant is te weinig verstevigd. De schouderbanden zijn dan weer wél breed, zacht en verstelbaar. En met deze print word je zeker gezien in het verkeer.”

Rugzak met luipaardprint

9,99 euro bij Kruidvat

“Stevig en gebruiksvriendelijk”

“Het materiaal is stevig, de print valt op in het verkeer en de ritssluitingen bewegen vlot op en neer. De onderkant is voldoende verstevigd. Zowel de schouderbanden als de rugzijde zijn ietwat verstevigd en zacht, maar te minimaal om een goeie ergonomie te garanderen.”

(lees verder onder de foto)

De huismerken, van links naar rechts: Kangourou, Kruidvat en Hema.
Steven Richardson De huismerken, van links naar rechts: Kangourou, Kruidvat en Hema.

Merken

Fjällräven Kånken 

89, 95 euro bij AS Adventure

“Te dunne schouderbanden”

“Het materiaal is heel sterk en de ritsen zijn vlot in gebruik. Het reflecterende logo is leuk voor de zichtbaarheid in het verkeer. Goed is ook het extra ‘schuimmatje’ in de rugzak om de achterkant te verstevigen en de rug te beschermen. Jammer van de schouderbanden en handvaten: veel te dun en helemaal niet van een zacht materiaal, waardoor het makkelijk kan snijden in de schouders, oksels en handpalmen. De onderkant is ook al niet verstevigd, waardoor spullen makkelijk kunnen doorhangen. Ergonomisch is dit een mindere rugzak voor schoolkinderen.”

Eastpak Tutor Black Denim

115 euro

“Perfect draagcomfort”

“Ergonomisch is op deze rugzak niets aan te merken. De schouderbanden zijn verstelbaar, voldoende breed en van een zacht materiaal. De extra borstband en aanspanbanden langs de zijkant zijn handig om de rugzak dichter bij het lichaamszwaartepunt te brengen en zorgen ervoor dat de schouders minder worden belast. Ook de achterkant is top: een ietwat dikkere, verstevigde, zachte rugzijde die zelfs voorzien is van dikkere versteviging aan de rugzijden voor optimaal draagcomfort. De onderkant is ook stevig genoeg en het rubberen handvat zorgt voor optimaal draagcomfort. De verschillende compartimenten zijn handig om spullen te structureren. Dit is een perfecte rugzak, alleen opletten dat je hem niet volpropt met zware boeken.”

Kipling Seoul Go Light Up met lichtgevende strip

139 euro

“Superveilig in het verkeer”

“De verschillende compartimenten met daarin nog eens onderverdelingen zijn handig om alles netjes te structureren in de rugzak. Let wel op dat het gewicht van de spullen in de twee zijcompartimenten gelijk is, zodat de rugzak niet scheef komt te hangen. Het gebruiksgemak van de ritssluitingen is top: ze ritsen heel vlot open en dicht. Leuk is ook de ‘verlichting’: de lichtgevende strips kunnen makkelijk aan en uit gezet worden voor meer zichtbaarheid in het verkeer. De rugzijde, onderkant en schouderbanden zijn ook voldoende verstevigd. Leuk detail is de extra clip aan de schouderbanden, zodat je die kan vastzetten op de gewenste lengte. Vooral qua verkeersveiligheid springt deze rugzak erbovenuit.”

(lees verder onder de foto)

De merktassen, met van links naar rechts: Fjällräven Kånken,  Eastpak en Kipling.
Steven Richardson De merktassen, met van links naar rechts: Fjällräven Kånken, Eastpak en Kipling.

Tips bij aanschaf en gebruik van de juiste rugzak

1. Kopen

Kies een rugzak met verstelbare, zachte schouderbanden, een harde onderkant en een stevige, zachte rugzijde. Let erop dat de rugzak niet groter is dan de rug van het kind. Een felle kleur, reflecterende en/of lichtgevende strips zijn veiliger in het verkeer. Ritssluitingen die vlot ritsen, gescheiden compartimenten om spullen te structureren, een breed, afgerond handvat dat goed in de hand ligt én waterafstotend materiaal bevorderen het gebruiksgemak.

2. Vullen

De richtlijn is dat een kind maximaal 10 procent van zijn/haar lichaamsgewicht mag torsen. Een kind van 30 kilo kan dus maximaal 3 kilo aan spullen in zijn rugzak stoppen. Draag de zwaarste boeken, mappen, laptop... zo dicht mogelijk tegen het lichaam. Als de rugzak lang genoeg is, kunnen erbovenop nog lichtere spullen als je drinkbus, brooddoos en/of pennenzak. Of stop ze in een kleiner, apart compartiment, verder van de rugzijde.

3. Dragen

De rugzak moet aansluiten op de rug: span de schouderbanden voldoende aan en let erop dat ze dezelfde lengte hebben zodat de rugzak recht op de rug hangt. Daarnaast is het belangrijk dat de rugzak op de rug boven de billen hangt en niet over de schouders uitsteekt.

4. Tillen

Zwier je rugzak niet met volle kracht met één riem over je schouder, maar til hem op met een squat-beweging: buig door de benen en beweeg je billen naar achteren, en leun met gestrekte rug lichtjes naar voren. Til vervolgens je rugzak op, steek de ene arm door de schouderriem en daarna de andere.

Lees ook binnen HLN+:

Expert onderwerpt zwemhulpmiddelen aan strenge test: “Dit vest zal geen enkele zwemleraar gebruiken”

Helder uitgelegd: dit verdien je als je 25 euro per maand belegt op de beurs

IJskoffie is booming, maar hoeveel koffie zit er eigenlijk in? Expert: “Koffiefabrikanten laten het afweten”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.