Exclusief voor abonnees

Expert onderwerpt zwemhulpmiddelen aan strenge test: “Dit vest zal geen enkele zwemleraar gebruiken”

Verschillende zwemhulpmiddelen worden grondig getest.
Steven Richardson Verschillende zwemhulpmiddelen worden grondig getest.
Zwemhulpmiddelen zijn een must voor wie deze zomer op en rond het water vertoeft met kinderen die nog niet (goed) kunnen zwemmen. Wat te kiezen: opblaasbare bandjes, zwemvest of zwembandjes? Karel Logghe, opleidingsverantwoordelijke bij de Vlaamse Reddingsfederatie (RedFed), doorlicht veiligheid en comfort van zeven modellen. 

De beste

Puddle Jumper

• Meeste comfort en veiligheid voor kleuter en kind
• EN-norm: 13138
• Gewichtscategorie: 15 - 30 kg
• € 24,99 bij AS Adventure

“Veilig en comfortabel”

“Duurzaam zwemhulpmiddel dat jarenlang kan meegaan dankzij het schuim binnenin. Doordat er zowel rond de romp als rond de arm drijvers van schuim zijn, is dit een ideaal hulpmiddel om je kind veilig in het water te laten bewegen. Dit zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid én een optimaal draagcomfort. Hiermee kunnen kinderen langdurig het water in. Ook de verstelbare driepuntsgespsluiting op de rug verhoogt de veiligheid: geen enkel kind kan dit zelfstandig uittrekken. Dit is zeker zijn geld waard en kan veilig doorgegeven worden aan broertjes of zusjes.”

Nabaji zitband met handgrepen

• Meeste comfort en veiligheid voor baby en peuter
• EN-norm: 13138
• Gewichtscategorie: 7 tot 11 kg
• € 10 bij Decathlon

“Ideaal voor watergewenning”

“Bij deze zwemband zit een uitgebreide handleiding en er staan heel duidelijke richtlijnen op de verpakking en zwemband zelf. De verpakking geeft aan dat er gevaar is voor omslaan en dat het bandje niet beschermt tegen verdrinken. Blijf dus altijd bij je kind als je dit gebruikt. Door zijn breedte zorgt deze zwemband voor stabiliteit op het wateroppervlak en een optimaal comfort. Je kind zit hiermee vrij diep in het water, terwijl de armen en het hoofd boven blijven. Door de meerdere luchtkamers en veiligheidsventielen is dit veilig voor kleine kinderen. Ideaal om op een comfortabele manier aan watergewenning te doen.”

(lees verder onder de foto)

De veiligste: 1. Paddle Jumper en 2. Nabaji zitband
Steven Richardson De veiligste: 1. Paddle Jumper en 2. Nabaji zitband

Ook goed

Speedo zwemvleugels maat 0 - 2

• Om te leren zwemmen (baby en peuter)
• EN-norm: 13138
• Gewichts/leeftijdscategorie: tot 15 kg / 0 - 2 jaar
• € 12,99 bij Bol.com

“Veilig en zit goed langs de romp”

“Ook hier correcte en duidelijke gebruiksaanwijzingen. Goed aan deze zwemvleugels is dat er een platte kant is, zodat de bandjes comfortabel zitten langs de romp en de bewegingsvrijheid van het kind niet gehinderd wordt. Het best schuif je de bandjes eerst hoog over de bovenarmen, om ze vervolgens op te blazen, zodat ze goed aanspannen. Vergeet niet de veiligheidsventielen helemaal in te drukken. Bij juist gebruik zijn dit goede zwemhulpmiddelen die kinderen doorgaans aangenaam vinden om te dragen. Het enige nadeel kan zijn dat er na lang dragen snijwondjes in de romp kunnen ontstaan door het schuren van het materiaal tegen de huid.”

Disney Frozen Zwemband

• Om te leren zwemmen
• CE-markering: voldoet aan Europese vereisten op gebied van veiligheid, gezondheid en milieu
• Leeftijdscategorie: 3 - 6 jaar
• € 12,95 in de speelgoedwinkel.

“In diep water”

“De handleiding geeft duidelijk aan dat deze zwemband in diep water gebruikt moet worden. Stel dat je kind ermee omslaat in ondiep water, dan kan het moeilijk zijn om te keren. Let er altijd op dat deze band niet spant! Een klassieke zwemband moet los rond het lichaam zitten, en is een ideaal hulpmiddel om te leren zwemmen. De meeste kinderen vinden dat trouwens aangenamer met een zwemband dan met een lange plooibare buis van schuim. Deze band heeft een veiligheidsventiel, maar telt slechts één luchtkamer, wat een risico oplevert als er een scheurtje ontstaat.”

(lees verder onder de foto)

1. Opblaasbare zwembandjes van Speedo, en 2. Opblaasbare zwemband van Frozen
Steven Richardson 1. Opblaasbare zwembandjes van Speedo, en 2. Opblaasbare zwemband van Frozen

Geen aanraders

Nabaji opblaasbaar neckvest

• EN-norm: 13138
• Gewichts/leeftijdscategorie: 18 - 30 kg/ 3 - 6 jaar
• € 10 bij Decathlon

“Niet om te leren zwemmen”

“Het voordeel van een neckvest is dat je hoofd letterlijk boven water wordt gehouden. Het is geschikt voor watergewenning maar niet om je kind te leren zwemmen. Een verticale houding is verkeerd om zwembewegingen te maken. Dit vest zal geen enkele zwemleraar gebruiken, ook al geeft de verpakking anders aan. Als zwemhulpmiddel dus niet aan te raden.”

Waimea zwemvest

• EN-norm: 13138
• Leeftijdscategorie: 1 - 3 jaar
• € 21,95 bij Bol.com

“Alleen voor wie al kan zwemmen”

“Kinderen zullen ongetwijfeld vinden dat dit zwemvest er leuk uitziet, maar echt veilig en comfortabel is het niet. Zowel aan de zijkant als tussen de benen zit een kliksluiting, wat op zich goed is om het vest nauw te laten aansluiten, maar tussen de benen zorgt dit voor een onaangenaam gevoel. Het kan zelfs pijn doen of de huid beschadigen. Een zwemvest als dit is eigenlijk alleen geschikt voor kinderen die al kunnen zwemmen en doorgaans dus al ouder zijn dan drie jaar.”

Intex Opblaasbaar zwemvest Pool School 2

• EN-norm: 13138
• Gewichts/leeftijdscategorie: 18 tot 30 kg / 3 - 6 jaar
• € 13 in de speelgoedwinkel

“Beschermt niet tegen verdrinking”

“Een zwemvest is geen reddingsvest waarbij de kraag ervoor zorgt dat je automatisch op je rug draait als je in diep water valt. Dit is een zwemhulpmiddel dat niet tegen verdrinking beschermt. Wel goed zijn de meerdere luchtkamers, veiligheidsventielen en twee verstelbare driepuntsgespsluitingen, zodat je het vest stevig rond het lichaam kan vastmaken. Het gevaar bij een zwemvest is dat het in het water boven het lichaam kan uitsteken als het niet stevig rond de romp is vastgemaakt. Een juist gebruik is absoluut noodzakelijk om je kind veilig in het water te laten drijven.”

(lees verder onder de foto)

1. Waimea Zwemvest, 2. Intex Opblaasbaar Zwemvest en 3. Nabaji Opblaasbaar Neckvest
Steven Richardson 1. Waimea Zwemvest, 2. Intex Opblaasbaar Zwemvest en 3. Nabaji Opblaasbaar Neckvest

Lees ook binnen HLN+:

Vlaamse Reddingsfederatie waarschuwt voor vals veiligheidsgevoel bij gebruik zwembandjes: “Blijf als ouder altijd in de buurt”

Helder uitgelegd: dit verdien je als je 25 euro per maand belegt op de beurs

10 mocktails uit de supermarkt getest: “Deze ruikt naar schraal bier”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.