Europees Parlement wil oorsprong van in voedsel verwerkt vlees op etiket

Actie in Frankrijk eerder deze week om mensen bewust te maken van de oorsprong van het vlees dat ze kopen. Op de pakjes stond te lezen: Vlees van onbekende oorsprong.
AFP Actie in Frankrijk eerder deze week om mensen bewust te maken van de oorsprong van het vlees dat ze kopen. Op de pakjes stond te lezen: Vlees van onbekende oorsprong.
Het Europees Parlement keurde vandaag een resolutie goed die de Europese Commissie vraagt om de oorsprong van het in bereide maaltijden verwerkte vlees verplicht op het etiket te laten zetten. Voorstanders van de resolutie willen met de maatregel het vertrouwen van de consument herstellen na het veelbesproken paardenvleesschandaal.

"Verplichte oorsprongsetikettering is geen wondermiddel tegen fraude, maar het zal er wel voor zorgen dat voedselverwerkende bedrijven een grotere greep krijgen op hun leveranciers en meer aansprakelijk worden gesteld voor wat ze in hun voedingsproducten stoppen", zegt het groene europarlementslid Bart Staes.

Niet iedereen vindt oorsprongsetikketering voor verwerkt vlees een goede maatregel. De CD&V-europarlementsleden vrezen dat dit enkel voor extra kosten en papierwerk zal zorgen. "Als fabrikanten uit eigen beweging de oorsprong van het vlees dat in hun producten verwerkt is, willen aangeven, moet dat kunnen, maar we zijn geen voorstander van een verplichte oorsprongsetikettering", zegt Ivo Belet.

De CD&V'er meent dat het iniatief zaken als het paardenvleesschandaal niet zal voorkomen. "Daar ging het echter om regelrechte voedselfraude waarbij paardenvlees als rundsvlees werd verkocht. Oorsprongsetikettering vormt geen oplossing voor fraude. In Europa is de controle op voedsel zeer goed geregeld en is alle vlees traceerbaar van de landbouwer tot in de winkel. We moeten nog meer inzetten op fraudebestrijding, niet op bijkomende wetgeving".

Volgens zijn partijgenoot Tom Vandekendelaere toont onderzoek aan dat met de invoering van oorsprongsetikettering voor verwerkt vlees de administratieve lasten voor producenten met 30% zouden toenemen en de productiekosten met 5-9%.

Gisteren kloeg het groene europarlementsid José Bové aan dat de lobby van de agrovoedingssector zware druk had uitgeoefend om de resolutie tegen te houden.