Europees parlement stemt eindelijk in met einde roamingkosten. Vanaf juni is het al zover

photo_news
Het is eindelijk zover! Extra kosten voor surfen en bellen in het buitenland behoren vanaf juni 2017 tot het verleden. Het Europees parlement heeft vandaag na jarenlang gepalaver een wet gestemd waardoor de roamingkosten afgeschaft worden.

Het Europees parlement had op 31 januari de hervorming betreffende de roamingkosten reeds goedgekeurd. Het was enkel nog wachten op de stemming van de effectieve wet. Dat is vandaag gebeurd.

Grote overwinning
Op 15 juni 2017 worden de roamingtarieven definitief begraven. Vanaf dan betaal je voor een telefoontje in het buitenland hetzelfde tarief als wanneer je dat telefoontje in België zou doen. Dit wordt bestempeld als een grote overwinning voor de Europese consument.

Eerder al waren er maximumtarieven overeengekomen die de operatoren elkaar mogen aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland bellen, surfen of sms'en. Die tarieven liggen ongeveer 90 procent lager dan nu het geval is.

Prijsstijging in de abonnementen?
Volgens de onderhandelaars van het parlement zullen de lagere tarieven nog steeds de kosten van de operatoren dekken, zonder dat ze een goed functionerende markt in de weg staan. "Ik ben erg blij dat we opnieuw iets tastbaar hebben kunnen realiseren voor de Europese burger", reageert Hilde Vautmans (Open Vld). "Het zal de huidige grote problemen en uitdagingen uiteraard niet verhelpen, maar het is opnieuw een verwezenlijking waar we lang voor onderhandeld hebben en als EU trots op kunnen zijn. Elke burger zal hier de voordelen van ondervinden."

Ook Anneleen Van Bossuyt (N-VA) spreekt van "een grote stap vooruit voor vele consumenten". Zij vreest echter dat de operatoren de kosten toch zullen doorrekenen. "Roaming kost geld aan de operatoren. Deze wetgeving zal ervoor zorgen dat de kosten zullen doorgerekend worden in de abonnementen, met waarschijnlijk een prijsstijging als gevolg. De burgers die niet op reis gaan betalen dus mee voor voordelen waar ze niet van genieten."

thinkstock