Europees Hof verklaart verbod op nieuwe Arco-regeling nietig

BELGA
Het Gerecht van de Europese Unie heeft België gelijk geven in een tweede Europese rechtszaak over de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten. Die regeling werd eind 2016 definitief afgewezen door het Europees Hof van Justitie. Maar het Gerecht, dat bepaalde zaken in eerste aanleg behandelt, oordeelt nu dat de Europese Commissie destijds geen verbod kon opleggen. Voor CD&V-vicepremier Kris Peeters neemt de uitspraak een hindernis weg voor de vergoedingsregeling die de federale regering voorbije zomer overeenkwam.

Het gaat in deze vooral om een juridische kwestie. De uitspraak betekent dus niet dat in het kader van de reeds verworpen regeling, alsnog nog een uitbetaling mogelijk zou zijn aan de zowat 800.000 Arco-coöperanten.

“Het gaat hier om de oude garantieregeling, en dus niet over een nieuwe vergoedingsregeling”, verduidelijkt woordvoerder Stefaan Van der Jeught van het EU-Hof. “Het Gerecht nam akte van de beslissing van het Hof en spreekt zich daar niet meer over uit. De oude regeling bestaat niet meer.”

De zaak bij het Gerecht gaat terug tot bij de Europese Commissie. Die oordeelde in 2014 dat de garantieregeling voor de gedupeerde Arco-coöperanten van de regering-Leterme tegenstrijdig is met de Europese staatssteunregels. Bijgevolg moet het voordeel dat Arco dankzij de regeling genoot, aan de staat terugbetaald worden. De regering ging tegen de beslissing in beroep bij het Gerecht van het EU-Hof. Maar in 2015 stelde het Gerecht de behandeling van de zaak uit, in afwachting van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Eind 2016 vonniste het Europees Hof van Justitie dat de depositogarantieregeling in strijd is met het Europees recht.

Nieuwe wending

Die uitspraak is bindend, dus het Gerecht moest zich enkel nog uitspreken over andere aspecten van de beslissing van de Europese Commissie waartegen België beroep aangetekend had.

Het destijds opgelegde verbod voor betalingen op grond van de garantieregeling voor de Arco-coöperanten is nu nietig verklaard. “Dit verbod is geen passende maatregel om de door de toekenning van onrechtmatige staatssteun vervalste mededinging te herstellen”, oordeelt het Gerecht.

Peeters voelt zich na de uitspraak “gesterkt” om door te gaan met de vergoeding. Het arrest versterkt de argumenten voor een regeling, klinkt het. “Het Europese Gerecht zegt duidelijk dat de vergoeding van Arco-coöperanten niet verboden mocht worden. Dat is de positie die we al jaren verdedigen. In 2011 heeft de toenmalige regering zich geëngageerd om een oplossing te vinden voor de coöperanten en dat engagement moeten we nakomen.”

De regering kwam in de zomer een vergoeding overeen voor de zowat 800.000 coöperanten, gekoppeld aan een beursgang van Belfius. Naast de vraag wanneer het een goed moment is voor die beursgang, lijken ook de verdere wendingen in het Arco-dossier onzeker door de huidige regeringscrisis over het VN-Migratiepact. CD&V ijverde steeds voor de regeling, bij andere regeringspartijen was de appetijt niet meteen altijd even groot.Nu rest de vraag wat nog de invloed is van de uitspraak van het Gerecht, bijvoorbeeld naar een toekomstige andere regeling toe. Afgelopen zomer kwam de federale regering een vergoeding van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten overeen, gekoppeld aan de beursgang van Belfius. Door de huidige regeringscrisis lijken ook de verdere wendingen in het Arco-dossier onzeker. 

Discriminatie

Bij de ondergang van Dexia in 2011 ging ook Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW en grote aandeelhouder van Dexia, ten onder. Hierdoor zagen de coöperanten hun geld verdwijnen. De regering had een oplossing voor de coöperanten in het regeerakkoord gezet.

Maar verschillende aandeelhouders van Dexia waren naar de Raad van State gestapt omdat ze zich gediscrimineerd voelden tegenover de Arco-coöperanten. Zij waren via Arco indirect aandeelhouder van Dexia, maar kregen de, inmiddels vernietigde, waarborgregeling. De Raad van State stelde daarop prejudiciële vragen bij het Grondwettelijk Hof, dat zelf vragen stelde aan het EU-Hof. Na de vernietiging van de waarborgregeling door de Europese rechters, bevestigden het Grondwettelijk Hof en de Raad van State die uitspraak.

Ook de Arco-vennootschappen zelf waren in beroep naar het Gerecht getrokken tegen de Commissie-beslissing. Maar die zaak werd begin dit jaar al afgewezen.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Meylemans

  Veel mensen zijn volgens mij niet correct ingelicht over de risico's toen ze de aandelen kochten. Ik heb ook enkele aandelen gekocht toen ik zelf nog minderjarig was. Ik denk dat dit onwettige praktijken zijn en vrees dat Belfus niet naar de beurs kan worden gebracht voor hier duidelijkheid over komt.

 • Berthie Gijsen

  Aandeel Dexia kopen kon ook nooit kwaad ,zegde men.De politiekers in de raad van bestuur en toezicht houden alles goed in de gaten. Letherme zei:Zolang je de aandelen niet verkoopt ben je u geld NIET kwijt,was op het nieuws.

 • Ronny Biesen

  Correct. Zo hoort het. Beleggen is een eigen risico en verlies ervan moet niet vergoed worden met belastinggeld. De politiek moet zich daaruit houden, vooral CD&v moet hun klep houden.

 • Johan Meysmans

  Destijds ook door de bank onder druk gezet om één aandeel te kopen voor het verkrijgen van een lening voor ons huis.Ik hoor het de bankmanager nog zeggen-neen meneer,dit is geen gewoon aandeel,kan NOOIT in waarde zakken.Dat hebben we dus gezien. PS.Bankmanager is ondertussen met pensioen

 • Marc Bohets

  De christelijke zuil bedriegt hun leden, en CD&V zorgt ervoor dat de belastingbetaler er voor opdraait. Dankuwel CD&V !!!!! Hopelijk zijn de kiezers dit niet vergeten tegen de verkiezingen. Mijn CM en ACV lidmaatschap is alvast opgezegd, ik wil niets meer te maken hebben met die bedriegers.