Europa gaat klachten stroomverbruikers onderzoeken

UNKNOWN

De Europese Commissie gaat in 2009 de elektriciteitsmarkt voor de kleinverbruikers onder de loep nemen. Dat heeft eurocommissaris voor Consumentenbescherming Meglena Kuneva aangekondigd. Haar reactie komt er nadat een rapport de onvrede van de Europese consumenten heeft blootgelegd. De problemen spitsen zich vooral toe op de banksector, de vervoerssector en de energiesector.

Gassector
Vooral de gas- en elektriciteitssector maakt geen goede beurt: minder dan twee derde van de consumenten is tevreden over hun leverancier, meer dan 60 procent meldde prijsstijgingen en de leveranciers scoren volgens de Commissie bijzonder slecht inzake de vergelijkbaarheid van de aanbiedingen en het gemak van overstappen.

"Zorgwekkend"
"Ik vind het zeer zorgwekkend dat drie dienstensectoren die zo'n belangrijke rol spelen in het leven van mensen zo slecht scoren in een reeks van consumentenindicatoren. Aangezien een aanzienlijk deel van het huishoudbudget aan elektriciteit wordt uitgegeven, wordt de stroommarkt voor kleinverbruikers in 2009 de doelsector voor onderzoek", zei Kuneva. (belga/svm)