EU wil 21.000 laadpunten voor elektrische voertuigen in België

AFP
De Europese Commissie wil dat België tegen eind 2020 over zo'n 21.000 laadpunten voor elektrische voertuigen beschikt. Dat blijkt uit een batterij maatregelen die de Europese Commissie heeft gepresenteerd om de ontwikkeling van schone brandstoffen te ondersteunen.

België telde in 2011 niet meer dan 188 laadpunten voor elektrische voertuigen. Dat aantal moet volgens de Commissie binnen zeven jaar opgetrokken worden tot liefst 21.000, waarvan er minstens tien procent publiek toegankelijk moeten zijn. Ook de andere EU-lidstaten moeten aan de bak. De Commissie wil dat er de komende jaren honderdduizenden laadpunten bijkomen op Europees grondgebied.

Die moeten ook allemaal dezelfde type stekker hebben, het type 2. De toename van het aantal laadpunten moet bedrijven ertoe aanzetten om grotere aantallen elektrische auto's te produceren tegen lagere prijzen.

Gas
De Commissie zet ook in op vloeibaar gas. De komende jaren moeten alle grotere havens uitgerust worden met vaste of mobiele tankstations voor vloeibaar aardgas. Op de grote Europese verkeersassen moeten vrachtwagens om de 400 kilometer vloeibaar gas kunnen tanken. Auto's moeten om de 150 kilometer bediend kunnen worden met gecomprimeerd aardgas.

De maatregelen moeten het Europese transport minder afhankelijk maken van olie. De ontwikkeling van alternatieven wordt vooralsnog afgeremd door een vicieuze cirkel. Er worden geen tankstations gebouwd omdat er niet genoeg voertuigen zijn. De voertuigen zijn dan weer te duur omdat er onvoldoende vraag is. Lagere prijzen en voldoende tankstations moeten de consument over de streep trekken.