Etiketten op vleesproducten vaak misleidend

Na het nieuws dat Brusselse restaurants vaak andere vissoorten serveren dan ze op de kaart beloven, blijkt er ook wat mis te zijn met de vleesproducten die we kopen. Etiketten op producten die vlees bevatten scheppen namelijk niet altijd duidelijkheid over de inhoud en kunnen misleidend zijn. Dat concludeert de European Consumer Organisation (BEUC), waarvan Test-Aankoop lid is, na een onderzoek. De organisatie dringt er bij de lidstaten op aan de Europese regels strikter toe te passen.

BEUC liet de aangesloten organisaties in zeven Europese landen tests uitvoeren. In België werd bijvoorbeeld de kwaliteit van filet américain préparé gecontroleerd, dat normaal minstens 70 procent rundvlees moet bevatten. Via creatieve etikettering als 'préparé' of 'préparé du chef' wordt dat omzeild, om varkensvlees te kunnen toevoegen.
    
De organisatie stelde ook vast dat de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld brochettes niet correct wordt weergegeven. Als er meer dan 5 procent water wordt toegevoegd, zoals vaak gebeurt, moet dat worden vermeld.
    
Een andere manier waarop de consument wordt misleid is een gebrek aan vermelding dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd, wat een lagere kwaliteit oplevert. Lamsvlees of kalfsvlees wordt in sommige gevallen dan weer vervangen door gevogelte.

Het is niet omdat een product goedkoop is dat het etiket misleidend moeten zijn. U betaalt voor vlees, niet voor water.

Nitraatgehalte

Consumenten moeten hun aankopen kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zegt Monique Goyens, directrice van BEUC. "Het is niet omdat een product goedkoop is dat het etiket misleidend moeten zijn. U betaalt voor vlees, niet voor water."
    
De organisatie vraagt de Europese lidstaten frequenter te controleren op de etiketten. "Het is momenteel zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen", aldus Goyens. De Europese Commissie moet dan weer betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Zo worden volgend jaar nieuwe wetgevende initiatieven verwacht over het nitraatgehalte in voeding.

Thierry Smagghe van de Federatie van het Belgisch Vlees ontkent in 'Het Journaal' dat de wetgeving niet wordt nageleefd. "Wij gaan zelfs verder dan de Europese wetgeving", zegt hij. "We zijn nog strenger." Smagghe ziet niet meteen een probleem. "Alles staat op het etiket. De consument wordt niet bedrogen, maar moet zelf ook zijn verarntwoordelijkheid nemen door het etiket te lezen."

Onderzoeken

De FOD Economie voerde vorig jaar 332 onderzoeken naar de etikettering van voedingsmiddelen, zo blijkt uit het jaarverslag. Er werden 65 overtredingen vastgesteld waarvoor een proces-verbaal van waarschuwing werd opgesteld. Woordvoerster Chantal De Pauw van de FOD Economie gaf in het Radio 2-programma 'De Inspecteur' enkele voorbeelden van misleidende etiketten: "Kipsla terwijl er kalkoen inzit in plaats van kip of tong in maderasaus waar absoluut geen madera inzit". In de meeste gevallen werd de zaak rechtgezet, maar in vier gevallen werd het dossier toch overgemaakt aan het parket.