Energieheffing daalt volgende maand naar 9 euro per jaar

photo_news
De Vlaamse energieheffing, die in de plaats komt van de 'Turteltaks', daalt voor een gemiddeld Vlaams gezin op 1 januari tot 9 euro per jaar. De bevoegde commissie van het Vlaams parlement heeft het decreet unaniem goedgekeurd.

De Vlaamse regering heeft bij de opmaak van de begroting voor 2018 werk gemaakt van een nieuwe energieheffing. De zogenaamde Turteltaks, die komaf moest maken met de historische schuld van de groenestroomcertificaten en nieuwe groene energie moest financieren, werd immers voor de zomer vernietigd door het Grondwettelijk Hof.

Een gezin met een gemiddeld verbruik zal 4 euro meer moeten betalen aan groenestroombijdrage. Daarnaast blijft er een beperkte energieheffing bestaan. Die zal niet langer 100 euro per gezin bedragen, maar 5 euro. 280.000 gezinnen met een sociaal tarief moeten geen heffing betalen.
40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Maar distributiekosten en taksen blijven wel stijgen. Waardoor bij een dalend verbruik je factuur toch weer duurder uitvalt. Dat is dan toch de uitleg die sommige leveranciers via mail toesturen.

 • marc castermans

  Leren lezen mensen, het daalt tot 9€, dus is de daling veel meer.

 • Marc Baeyens

  Tommelein heeft gewoon de lijdensweg verlengd onder druk van de linkse chantage, in het vooruitzicht van volgend jaar. De Fraya-factuur zal niet verdampen. Miskleunen van vroeger worden terug wat verder in de toekomst uitgesmeerd. Ik had gehoopt op een kordatere instelling van Open vLD.

 • ingrid grieten

  De ontbrekende 91,- euro gaat men via een "graaiheffing" terughalen bij de burger. Aan het graaien is namelijk tot op heden geen enkele verandering, geen terugvorderingen of straffen. integendeel, het blijft vrolijk verder gaan.

 • Stefanie van Dijk

  @jan van dessel 'meer dan 80% van de Vlamingen bereid om tot 70% meer te willen betalen voor groene energie en zonder kerncentrales' ? Mij is niks gevraagd hoor, en van die 80% blijven er vast niet veel over als ze effectief in hun beurs gaan zitten! We worden nu blij gemaakt met een verlaging van 100 naar 9 voor iets wat volledig onterecht op ons bordje komt en daarbij wordt wel niet gemeld dat de totale factuur flink gaat stijgen, blij met een dode mus dus!