Energiefactuur volgend jaar lichter door dalende distributienettarieven

Distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met 46 en 25 euro

Photo News / Raphaël Demaret
De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met respectievelijk 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG.

De VREG keurde de distributienettarieven voor 2019 goed. Voor elektriciteit is het de tweede daling op rij, voor aardgas was er in 2018 nog een stijging. “Een gezin betaalt in 2019 gemiddeld 46 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 25 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.” Het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen gaat gemiddeld 8 procent lager.

Een doorsnee gezin dat elektriciteit en gas afneemt, bespaart dus 71 euro volgend jaar. De situatie verschilt wel afhankelijk van de woonplaats en de distributienetbeheerder die daar actief is. De daling is er wel in heel Vlaanderen.

KMO’s
Ook voor de KMO’s is er goed nieuws. Zij betalen in 2019 gemiddeld 586 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Voor de grotere bedrijven op middenspanning is er gemiddeld 14 procent daling.

Via de distributienettarieven betaalt de gebruiker voor de aanleg en het onderhoud van de netten en voor de daarbij geleverde diensten. Ze worden via de energiefactuur verrekend. De daling is te danken aan de afbouw van de zogenaamde ‘historische overschotten’. De nog niet in de factuur verwerkte overschotten uit de periode 2010-2014 leveren een korting op de distributienettarieven in de jaren 2019-2020 op. De distributienetbeheerders vechten deze beslissing van de VREG weliswaar nog aan voor het Brusselse hof van beroep. Een uitspraak wordt verwacht in de loop van de eerste maanden van 2019.

Warmtepomp
De VREG bepleit tot slot een verdere daling van de tarieven. Dat zou kunnen door de openbaredienstverplichtingen - bijvoorbeeld de steun voor hernieuwbare energie - die vandaag vooral worden doorgerekend via de distributienettarieven voor elektriciteit op een andere manier te financieren. 

“Elektriciteit is toch de energiedrager van de toekomst. Die extra kosten zijn niet goed voor de concurrentiekracht van elektriciteit, in vergelijking met bijvoorbeeld aardgas of pellets”, legt woordvoerder Dirk Van Evercooren uit. “Wij stellen daarom voor om die openbaredienstverplichtingen uit de distributienettarieven te halen. Dan zouden mensen bijvoorbeeld sneller voor een milieuvriendelijke warmtepomp kiezen.”

Wat zijn distributienettarieven?

De distributienettarieven zijn de tarieven die u betaalt voor de aanleg en het onderhoud van de netten voor het vervoer van energie tot bij u thuis of tot bij uw onderneming, en voor de daarbij geleverde diensten. Zij worden via de factuur van de energieleverancier aan u doorgerekend. De distributienettarieven zijn dus een deel van de energiefactuur.

Wil je weten wat het meest gunstige tarief is voor jouw woning? Vergelijk hier de verschillende tariefformules voor elektriciteit en/of aardgas.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Verbeeck

  Eerst zien , dan geloven en zien hoe hard gelogen. Dit is niks in vergelijking met de stijging van alle prijzen die we moeten slikken hebben en dan verbazen ze zich erover dat de mensen de toekomst allesbehalve positief inzien . Met dank aan al onze regeringen die ons afzetten en hun goesting doen , zonder naar hun burgers te luisteren .

 • Albert De Vries

  En sinds juli en nog tot einde 2019 krijgen we ook al terug van de jarenlang teveel betaalde federale energiebijdrage-taks. Voor 2019 als gemiddeld gezin een korting van zes euro. Het kan niet op...

 • piet devlieger

  WOW ! Tussen de 2 en de 3,8 euro per maand minder. Dàt zullen we allemaal serieus ondervinden in onze portemonnee. Dat wordt feesten.

 • vital verstraten

  De laatste stuiptrekkingen van deze semi monopolist. Aangezien ze geen capaciteit gaan bijzetten en het laagspanningsnet niet voorzien is op elektrische auto's en de prijzen van batterijopslag ieder jaar met 20 procent zakken, is de enig conclusie : wek zelf je stroom op via PV en sla deze in een thuisbatterij op. Dit zal in de toekomst de goedkoopste oplossing zijn, ook al zou men de stroom GRATIS krijgen aangezien het transport 2/3 van de prijs uitmaakt.

 • Frans Van Hoyweghen

  Ik kan niet begrijpen dat het onderhoud van de netten zoveel moet kosten, ik ben hier in 1985 komen wonen en tot hiertoe nog nooit hebben ze de straat opengebroken voor maar iets te vernieuwen zelfs de meters. en al die tijd maar betalen.