Energiefactuur steeds duurder: 40 procent hoger in afgelopen 5 jaar

Shutterstock
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ons land zijn energieswitch versnellen. Dat betekent voor de consument niet alleen kiezen voor meer hernieuwbare energie, maar ook inspanningen leveren om minder elektriciteit te verbruiken. We gingen eens kijken naar hoe ons verbruik het afgelopen decennium evolueerde en hoe zich dat vertaald zag in onze energiefactuur.

Gunstige evolutie in verbruik

In 2009 verbruikte een Vlaams gezin gemiddeld 4.288 kilowattuur per jaar. In 2018 bedroeg het jaarverbruik 3.166 kilowattuur, goed voor een daling van ruim 26%. Belangrijke kanttekening daarbij is dat gezinnen met zonnepanelen het cijfer fors naar beneden helpen. Ze nemen veel minder elektriciteit af van het net, omdat ze ook gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen opwekken. Begin mei stond de teller in totaal op 378.939 installaties in Vlaanderen, samen goed voor een vermogen van 2.823 megawatt.

Andere factoren die een dalend energieverbruik bewerkstelligen zijn onder meer een betere woningisolatie en energiezuinige elektrische toestellen. Wat het gasverbruik betreft, daalde het gemiddelde jaarverbruik van 17.755 kilowattuur in 2009 tot 14.541 kilowattuur in 2018 (-18,1%). Energiezuinige boilers en de overstap op hernieuwbare alternatieven spelen hierin een cruciale rol. 

Goed om weten is dat we vandaag vooral energie spenderen aan woningverwarming, de verwarming van sanitair, verlichting, koken, wassen, koelen en vriezen. We hebben dus al een mooie stap in de goede richting gezet, al rest er bij heel wat gezinnen nog altijd veel potentieel voor een lager energieverbruik.

TipEnergieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de laagste tarieven.

Tot 40 procent duurder door stijgende heffingen en nettarieven

U zou kunnen denken dat onze energiefacturen dan ook collectief gedaald zijn, maar het omgekeerde blijkt waar. In mei 2019 betaalde u bij een verbruik van 3.500 kilowattuur met een tweevoudige meter 946,67 euro, terwijl u in januari 2015 amper 675,63 euro hoefde op te hoesten. We kijken dus op een stijging van 40%. Vooral de dure heffingen, belastingverhogingen en nettarieven lieten de stroomfactuur aandikken. Die evolutie heeft het effect van het gedaalde energieverbruik in de eindafrekening dus jammer genoeg grotendeels uitgevlakt. Dezelfde vaststelling geldt voor de aardgasfactuur: vandaag gemiddeld 1.163,65 euro versus 1.291,31 euro in januari 2015.

Besparen door te vergelijken

Het jammere is dat veel gezinnen ook sowieso meer betalen dan nodig. Met rationeel energieverbruik en energiegunstige renovaties kan u vaak nog enorm veel besparen en ook uw energiefactuur op tijd en stond vergelijken met het marktaanbod van de energieleveranciers is een slimme zet, die soms tot een paar honderd euro verschil in de jaarfactuur kan opleveren.

TipBekijk hier hoeveel u kan besparen door te vergelijken!

Lees ook:

Hoeveel elektriciteit verbruikt een elektrische auto?

Hoe haalt u voordeel uit welkomstkortingen van honderd euro en meer?

4 goede redenen om uw voorschotbedrag voor energie aan te passen

Bron: mijnenergie.be.
70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Het enige wat de prijzen opdrijft zijn de extra accijnzen voor de staat. Om nog niet te spreken van de verhoogde BTW.

 • ETIENNE BOECKX

  Mr colson u bent de grootste leugenaar die ik ken. Ten eerste de Electriciteit betaalt nooit terug wat u minder verbruikt heeft zij verbreken dat in uw volgend voorschot. Ten tweede vermindering van 21 naar 6 % is over de ganse lijn vermindering.

 • Jean Gobin

  doe de proef op de som diegene die de moeite doen of deden om hun verbruik drastisch naar beneden te halen dan zou dit zich moeten vertalen in lagere factuur .. die test is waterdicht om na te gaan of de overheid je blaasjes wijsmaakt of niet .

 • peter colson

  En hoeveel "profijt" denkt ge dat ge gaat hebben als men de BTW op ELEKTRICITEIT naar 6% verlaagt, niko hermans? 21-6=17%? Vergeet het maar. Ik heb het zelf meerdere malen berekend. 6% BTW voor ELEKTRICITEIT (John Crombez had het niet over je factuur maar op het component ELEKTRICITEIT) levert je welgeteld 5,4% profijt en geen 17%. In mijn geval 42 euro per jaar.

 • Rudolf Jacobs

  en wie betaald de rekeningen voor deze behoeftens die onze gulle staat aan al die vreemdelingen gratis wegschenkt ,daar al eens aan gedacht ,u denkt toch niet dat de staat dat betaalt idem met het gratis geld dat ze geven en het huis waarin ze wonen wordt allemaal door jan met de pet betaalt alles zit in die rekeningen van deze corrupte staat