En wat gebeurt er met ons lichaam als we Cola LIGHT of ZERO drinken?

THINKSTOCK
Verlengd wegens ongekend succes. De Britse apotheker Niraj Naik scoorde vorige week een topper met zijn onthutsende infografiek over de invloed van een blikje cola op ons lichaam. Op algemene aanvraag zette hij zich daarna aan de 'light'-versies van Coca-Cola, en bij uitbreiding die van alle frisdranken. 'Diet', 'Light' of 'Zero', dat maakt weinig uit: zijn nieuwe conclusies gelden voor al deze dieetvarianten. Kort samengevat komt zijn raad hierop neer: "Drink wat anders!"

'The Renegade Pharmacist' noemt Niraj Naik zichzelf op zijn blog, de 'afvallige apotheker'. Hij nam afstand van de traditionele medicatie toen die bij zijn chronische ziekte niet meer werkte.

Vorige week had hij het over de klassieke Coca-Cola, die al het langst bestaat. Of de 'light'-alternatieven met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam dan minder slecht zijn voor de gezondheid, dat wilden heel wat geïnteresseerden weten. Niet echt, volgens Naik. Dit zijn zijn bevindingen.


10 MINUTEN

Het fosforzuur valt je tandglazuur aan, terwijl de artificiële zoetstoffen (zoals aspartaam) het op je systeem gemunt hebben. Waarschijnlijk prikkelt aspartaam je smaakreceptoren en maakt het je lichaam wijs dat het suikers verwerkte.

20 MINUTEN
'Dieetcola' kan net, als gewone cola, insuline opwekken die je lichaam in de 'vetopslagmodus' zet.

40 MINUTEN
De combinatie van caféïne en aspartaam zorgt voor een kortstondig, verslavend pleziergevoel ('high'), vergelijkbaar met de werking van cocaïne. Er komen zogenaamde excitotoxines vrij, die de neuroreceptoren overstimuleren en zo je hersenen kunnen uitputten. Zeker bij regelmatige gebruikers.

60 MINUTEN EN DAARNA
Je lichaam blijft verlangen naar zoetigheid, wat je kan doen grijpen naar nóg een blikje of naar junkfood: een vicieuze cirkel. Het voedt je niet en lest niet de dorst. Integendeel, het droogt je uit.

De 'afvallige apotheker', Niraj Naik.
kos De 'afvallige apotheker', Niraj Naik.

"Verborgen gevaren"
Niraj Naik heeft het over de "verborgen gevaren" van suikervrije dranken. "Een blikje dieetcola bevat 44 tot 62 milligram fosforzuur. Dat is meer dan vele andere frisdrankjes." Dat kan volgens een onderzoek van Tufts University in Boston bij drie of meer blikjes per dag leiden tot een verlaagde botmineraaldichtheid in de heupen van vrouwen, zo beweert Naik.

Hij haalt ook studies aan Harvard aan die mogelijke schade - na verloop van tijd - aan hart en nieren aantonen. "Fosforzuur kan leiden tot nierstenen en het drinken van twee of meer blikjes per dag verhoogt de kans op chronische nierziektes die veroorzaakt worden door de combinatie van fosforzuur, caféïne en andere additieven." Zelfs één blikje dieetfrisdrank per dag kan de gezondheidsrisico's (voor hart, diabetes en overgewicht) verhogen, schrijft hij.

Water
Bovendien zijn de gevolgen van langdurig gebruik van aspartaam voor de gezondheid van de mens op langere termijn nog niet duidelijk. Naik raadt dan ook eerder frisdranken met de natuurlijke zoetstof stevia aan, "als je al per se een softdrink wil nuttigen". Gewoon mineraalwater met wat limoen- of citroensap is beter, zegt hij. En voor wie toch nood heeft aan caféïne, heeft hij de raad: drink groene thee. En anders: consumeer met mate.

'Junk-wetenschap'
News Corp Australia vroeg Coca-Cola om een reactie en die kregen ze: "De infografieken zijn misleidend, zaaien onrust en zijn gewoon junk-wetenschap. Miljoenen mensen over de hele wereld houden van onze producten en die zijn veilig om te gebruiken."

Over de eerdere beweringen van Naik over de gewone Coca-Cola zei de frisdrankgigant: "De mensheid geniet al 129 jaar van Coca-Cola. Je kan het, net als alle frisdrank, veilig drinken en je kan ervan genieten als onderdeel van een evenwichtig dieet en levensstijl."