Elektriciteit wordt tot 100 euro duurder

De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden.
REUTERS De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden.
De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden. Op termijn zal u dat voelen: de jaarlijkse stroomfactuur van een gemiddeld gezin kan tot 100 euro duurder worden.

De kostprijs van elektriciteit zit al 2,5 jaar stevig in de lift. Na jaren van daling, sinds de economische crisis, moesten de leveranciers begin 2016 nog slechts 28 euro per megawattuur ophoesten op Endex, de leidende energiebeurs op het Europese vasteland. Maar in mei van dit jaar was dat al opgelopen tot 43,80 euro. De jongste maanden kwam daar nog 35% bij, waardoor een kilowattuur 'reserveren' voor volgend jaar nu al 59,20 euro kost.

Experts zijn het erover eens dat de consument dat zal voelen. Hoeveel dieper we in onze portemonnee zullen moeten tasten, hangt af van verschillende factoren. Maar als u een contract met variabel tarief heeft of binnenkort een vast contract van één jaar afsluit, kan de gemiddelde gezinsfactuur in het slechtste geval 100 euro duurder worden dan vier maanden geleden.

Volgens leverancier Eneco speelt de onzekere toekomst van de kerncentrales een rol. "Het politieke gekibbel over nucleaire energie komt de prijs niet ten goede. Ondernemers wachten ook met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan."

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Doordat de kerncentrales in ons land soms worden stilgelegd, wordt er minder energie geproduceerd. "Bovendien speelt ook het politieke gekibbel over nucleaire energie niet in het voordeel van de factuur", zegt Christophe Galimont van Eneco. "Ondernemers wachten met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan."
Photo News Doordat de kerncentrales in ons land soms worden stilgelegd, wordt er minder energie geproduceerd. "Bovendien speelt ook het politieke gekibbel over nucleaire energie niet in het voordeel van de factuur", zegt Christophe Galimont van Eneco. "Ondernemers wachten met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan."

Tip: VERGELIJK HIER de energieprijzen en ontdek welke energieleverancier het voordeligste is in uw regio. 
406 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria Bastiaansen

  Betalen wat je normaal betaald en de rest naar OCMW door sturen

 • Diego Missiaen

  Mooie promotie om elektrische wagens te verkopen. Hahaha.

 • Tom Faes

  De Tita Tommelein gaat zich proberen te verstoppen in Oostende . Daar rap,rap een voor akkoordje met de nva gemaakt en hopen dat de Oostendenaren zijnTommel heffingen vergeten .Wie gelooft vld en nva nog ?

 • Jean Van de Woestyne

  Klagen zal niet helpen.We leven in een schijn democratie waarbij we enkel degenen kiezen die ons verder zullen uitmelken.Een democratie naar Zwitsers model waar de bevolking de regering kan terug fluiten en werkelijke inspraak heeft hebben wij nodig.

 • Christopher Stevens

  Goed bezig