Eerlijk: hoeveel kan je nu echt lenen als single?

Shutterstock
Kunnen singles een lening krijgen voor de aankoop van een eigen huis of appartement? En voor welk bedrag dan wel? Zijn de toekenningscriteria strenger dan voor een groter gezin?

Eerst het goede nieuws: ja, als alleenstaande kan u lenen voor een huis. In 2018 kende marktleider BNP Paribas Fortis zelfs 30 procent van haar hypothecaire kredieten toe aan gezinnen met één inkomen. Dat bewijst dat het dus wel degelijk kan. De bank kwam zo tegemoet aan een maatschappelijke realiteit: het aantal eenoudergezinnen is in de voorbije 20 jaar enorm toegenomen, in België is nu één gezin op vier een eenoudergezin.

Wat is dan het gemiddelde bedrag dat alleenstaanden lenen voor de aankoop van een woning? Dat blijkt om 152.838 euro te gaan, goed voor een maandelijkse afbetaling van 775 euro. Ter vergelijking: bij gezinnen met kinderen bedroeg de gemiddelde maandelijkse afbetaling 840 euro.

TipBekijk hier de laagste rentevoeten in uw eigen buurt

Terugbetalingscapaciteit

Voor de bank komt het er in de eerste plaats op aan dat ze zeker zijn dat u uw lening over de afgesproken periode netjes terugbetaalt. Dat aspect is voor alleenstaanden trouwens niet anders dan voor grotere gezinnen.

Vroeger gold het ‘heilig principe’ dat een afbetaling nooit meer dan een derde van het inkomen mocht bedragen. Dat criterium heeft intussen wel veel van zijn waarde verloren. Het is nu belangrijker om na te gaan wat er van het inkomen nog overblijft na afbetaling: is dat wel voldoende om van te leven of niet? AXA Bank berekende al dat voor een groter gezin minstens 1.200 euro per maand nodig is, terwijl dat voor een alleenstaande ongeveer 1.000 euro is.

Waarborgen

Het klopt zeker dat banken extra streng zullen zijn wanneer een alleenstaande komt aankloppen voor een woonlening. Een inkomen vormt nu eenmaal een duidelijker risico dan twee. Veel financiële instellingen compenseren dan door bijvoorbeeld een iets grotere waarborg te vragen. 

Als single doet u er trouwens goed aan om eens te kijken of u niet in aanmerking komt voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Die neemt een tijd de afbetalingen van u over, mocht u onverwacht een tijd onvrijwillig werkloos worden. De overheid neemt uw premies dan tijdelijk over. 

TipVergelijk hier de beste rentevoeten voor hypothecaire leningen op de markt.

Lees ook:

Herfinanciering hypothecaire lening: interessant door historisch lage rente

Zo kiest u de juiste woonlening met variabele rente

10 tips om de goedkoopste woonlening te krijgen

Bronspaargids.be.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  @Kris de Ridder: De mensen met kinderen zijn beter beschermd op hun oude dag. Kinderloze gepensioneerden zullen dan weer harder van de maatschappij profiteren als ze op pensioen gaan, dus moet je deze extra kosten van nu een beetje zien als een voorafbetaling op wat nog moet komen als je alleen en eenzaam in je stoel voor de venster zit auto's te tellen, wachtende op het wekelijks bezoekje van de verpleegster dat je enige contact nog is met de rest van de wereld.

 • luu di malinas

  Alex met vier kinderen en een niet werkende vrouw betaal je nagenoeg geen belastingen. Vergelijk je netto inkomen voor de grap maar eens met een collega zonder personen ten laste...

 • lauren van eupen

  Een gezin met 1 inkomen heeft serieuze belastingvoordelen. En de partner waarschijnlijk nog dop of ziekenkas. Nee mij maak je niks wijs. Ik heb t ver geschopt als single. Maar word te zwaar belast en betaal te hoge kosten voor KI, tv, water, elektr, gas.... enz. Er zou een singlekorting moeten komen !!!

 • Peter Buyck

  Gezinnen met één inkomen is niet hetzelfde als alleenstaanden (zonder kinderlast).

 • Ghijs Elvan

  Dat is logisch hé Hilde. Bij huur is er geen risico voor de bank en maakt het voor de bank niet uit hoeveel huur je betaalt. Als je bij de bank leent, nemen zij wel een risico. En het risico is niet de maandelijkse aflossing, maar wel het volledig geleende bedrag.