Eerlijk: hoeveel kan je nu echt lenen als single?

Shutterstock
Kunnen singles een lening krijgen voor de aankoop van een eigen huis of appartement? En voor welk bedrag dan wel? Zijn de toekenningscriteria strenger dan voor een groter gezin?

Eerst het goede nieuws: ja, als alleenstaande kan u lenen voor een huis. In 2018 kende marktleider BNP Paribas Fortis zelfs 30 procent van haar hypothecaire kredieten toe aan gezinnen met één inkomen. Dat bewijst dat het dus wel degelijk kan. De bank kwam zo tegemoet aan een maatschappelijke realiteit: het aantal eenoudergezinnen is in de voorbije 20 jaar enorm toegenomen, in België is nu één gezin op vier een eenoudergezin.

Wat is dan het gemiddelde bedrag dat alleenstaanden lenen voor de aankoop van een woning? Dat blijkt om 152.838 euro te gaan, goed voor een maandelijkse afbetaling van 775 euro. Ter vergelijking: bij gezinnen met kinderen bedroeg de gemiddelde maandelijkse afbetaling 840 euro.

TipBekijk hier de laagste rentevoeten in uw eigen buurt

Terugbetalingscapaciteit

Voor de bank komt het er in de eerste plaats op aan dat ze zeker zijn dat u uw lening over de afgesproken periode netjes terugbetaalt. Dat aspect is voor alleenstaanden trouwens niet anders dan voor grotere gezinnen.

Vroeger gold het ‘heilig principe’ dat een afbetaling nooit meer dan een derde van het inkomen mocht bedragen. Dat criterium heeft intussen wel veel van zijn waarde verloren. Het is nu belangrijker om na te gaan wat er van het inkomen nog overblijft na afbetaling: is dat wel voldoende om van te leven of niet? AXA Bank berekende al dat voor een groter gezin minstens 1.200 euro per maand nodig is, terwijl dat voor een alleenstaande ongeveer 1.000 euro is.

Waarborgen

Het klopt zeker dat banken extra streng zullen zijn wanneer een alleenstaande komt aankloppen voor een woonlening. Een inkomen vormt nu eenmaal een duidelijker risico dan twee. Veel financiële instellingen compenseren dan door bijvoorbeeld een iets grotere waarborg te vragen. 

Als single doet u er trouwens goed aan om eens te kijken of u niet in aanmerking komt voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Die neemt een tijd de afbetalingen van u over, mocht u onverwacht een tijd onvrijwillig werkloos worden. De overheid neemt uw premies dan tijdelijk over. 

TipVergelijk hier de beste rentevoeten voor hypothecaire leningen op de markt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Herfinanciering hypothecaire lening: interessant door historisch lage rente

Zo kiest u de juiste woonlening met variabele rente

10 tips om de goedkoopste woonlening te krijgen

Bronspaargids.be.
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ann Van Damme

  het zijn niet de universitairen die meest verdienen, wel de technische geschoolden die het aandurven om zelfstandig loodgieter, elektricien of klusjesman te worden.

 • Gilles Standaert

  Het is niet dat ik mensen geen kinderen gun, maar waarom moeten singles steeds meer belastingen betalen? Je gaat meer werken voor minder.

 • didier beurkens

  Moet je een huis niet direct 100 % betalen? Want met 90.000€ als startgeld kan je zeker geen huis kopen volgens sommige politiekers .

 • John Eerkens

  Eric brack, is inderdaad waar. Als arbeider en gewoon middelbaar diploma en een hongerloon kan je moeilijk of geen lening krijgen. Niet iedereen heeft het geluk gehad om te mogen/kunnen studeren of om gesteund te worden door hun ouders.

 • Stefaan Baert

  Er is veel meer zeggeld in omloop dan geefgeld.