Gezinsbudget

Gesponsorde inhoud

Een zak vol schulden? Zo raak je uit het moeras!

Collectieve schuldenregeling is een unieke kans om je schulden af te lossen
Bart Desomer Collectieve schuldenregeling is een unieke kans om je schulden af te lossen

Elk jaar raken duizenden Belgen financieel in de puree. En het zijn niet enkel alleenstaande moeders met een leefloon. “Het kan iedereen overkomen, ook tweeverdieners”, weet OCMW-medewerker Anne Van Rentergem. Haar advies: zoek hulp. “Collectieve schuldenregeling is een unieke kans om je schulden af te lossen en met een schone lei te herbeginnen.”

Anne Van Rentergem wijst naar de grote, geruite zakken op de tafel. Vuil wasgoed zit er niet in. Wel een pak facturen en aanmaningen. “Veel mensen komen hier letterlijk met een zak schulden binnen. Ik zou liever hebben dat ze hun paperassen netjes in mappen steken. (lacht) Maar goed, ik ben al blij dat ze de stap zetten. Met een beetje hulp en goede wil gaat binnen een paar jaar de spons over hun schulden.”

Hulp met de centen

Anne is maatschappelijk werker in OCMW Gent. Daar helpen ze mensen met schulden via budgetbegeleiding en budgetbeheer. “Bij budgetbegeleiding beheer je zelf je budget. Regelmatig bekijken we samen inkomsten en uitgaven en spreken we af wat je wanneer gaat betalen. Lukt dat niet, dan stappen we over op budgetbeheer. Je inkomen wordt dan op een budgetbeheerrekening gestort. Wij doen alle betalingen en storten leefgeld op je rekening.”

Uit de schuldenspiraal

Is de kloof tussen inkomen en uitgaven te diep? Dan is er nog de laatste reddingsboei: de collectieve schuldenregeling.

Anne Van Rentergem: “Een collectieve schuldenregeling wordt toegestaan bij overmatige schuldenlast. Je inkomen is dan te klein om alle vaste kosten, leefkosten en schulden te betalen.”

Elke situatie is anders. Soms is er maar één schuldeiser, soms zijn er tientallen. De schuldenlast zelf kan tienduizend euro zijn, maar evengoed honderdduizend euro.

Anne Van Rentergem: “De collectieve schuldenregeling is een unieke kans om uit de schuldenspiraal te raken. Je vraagt die regeling aan bij de rechtbank. Die stelt een schuldbemiddelaar aan. Deze gespecialiseerde jurist of advocaat onderhandelt een afbetalingsregeling met de schuldeisers en volgt deze ook op. Als de onderhandeling niet lukt, zal de rechtbank een afbetalingsregeling opleggen.”

Na zeven jaar de spons erover

De collectieve schuldenregeling heeft een pak voordelen. Loonbeslag, kosten, interesten? Streep erdoor! Deurwaarders en incassobureaus laten je met rust. Zo krijg je de kans om je schulden in schijfjes af te betalen. De FOD Economie neemt het honorarium van de schuldbemiddelaar voor zijn rekening als je dit zelf niet kan betalen.

Anne Van Rentergem: “Als je de afbetalingsregeling en de andere voorwaarden naleeft, kan je na maximum zeven jaar schuldenvrij zijn. Soms worden daarvoor zelfs schulden kwijtgescholden. Ik vind het een fantastisch systeem voor mensen die anders nooit meer uit de miserie zouden raken.”

Dat kan trouwens iedereen overkomen, stelt Anne. “Je kan ernstig ziek worden of verslaafd raken en daardoor je job verliezen. Misschien overdrijf je een paar keer met je kredietkaart of raak je in de problemen door een scheiding. Of je hebt gewoon een te laag inkomen. Na al die jaren besef ik het maar al te goed: één tegenslag, en ik zit aan de andere kant van deze tafel.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Dhaeseleer

  prachtig allemaal maar als het initiatief bij de schuldenaar ligt moet deze eerst wel willen eruit geraken. En velen zien gewoon niet in dat het wel degelijk mogelijk is. Anders gezegd : ze doen niets en raken steeds dieper in het moeras. Kan de wetgever niet ergens schuldbemiddeling verplicht maken zodat zowel schuldenaar als schuldeiser er beter van worden ?

 • Steven PIENS

  De CSR is een goede oplossing, maar ook een stringent regime verplicht opgelegd door de schuldbemiddelaar. De OCMW's leggen alleen de voordelen uit, en niet de verplichtingen.

 • Filip Van Der Mauten

  Er zijn inderdaad mensen die de collectieve schuldenregeling als een bewuste strategie uitkiezen om anderen in de miserie te doen belanden (bv. in het kader van een scheidingsregeling). De ex-partner (eventueel ook schuldeiser) kan hierdoor zwaar in de problemen komen. Er zou dan ook van in het begin veel strenger moeten toegekeken worden wie wel en wie niet in de collectieve toegelaten wordt.

 • Patrick Rasschaert

  @thierry vansweefelt er zijn mensen die in de problemen komen zonder dat ze dar de minste schuld aan hebben en dan spreek ik over zwaar ziek worden, faillissement van hun werkgever, echtscheiding enz. Hopelijk kom je dit zelf nooit tegen. Er zijn inderdaad mensen die er fout aan hebben maar je mag niet iedereen over dezelfde kam scheren.

 • danny buyse

  Voor een schuldbemiddelaar moet je altijd betalen maar het is wel heel miniem!