Eén op de vijf weet niet hoeveel partner verdient

THINKSTOCK
Zes op de tien koppels praten niet met elkaar over hun financiën. 21 procent weet niet hoeveel zijn of haar partner verdient en 23 procent kent de omvang van de spaarrekening van de partner niet. Dat blijkt allemaal uit een onderzoek van kenniscentrum ILIV.

Merkwaardige cijfers. Slechts vier op de tien koppels maken duidelijke financiële afspraken met elkaar. Ze spreken ook nauwelijks over hoe het zit met de afbetaling van de woning. Nochtans beschouwt meer dan de helft van de eigenaars de eigen woning als zijn of haar pensioen.

61% betaalt evenveel af
Bij vier op de vijf koppels staat de woning op beider namen. Bij 29 procent daarvan zitten de partners in dezelfde inkomenscategorie. 77 procent lost de woonlening evenredig af, 23 procent niet. In totaal wordt de afbetaling van een woning in 39 procent van de gevallen niet evenredig door twee gedeeld. Meestal door het onevenwicht in lonen.

Grote inkomensongelijkheid
In België verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen. Ze gaan ook vaker deeltijds werken. En toch betalen heel wat van hen wél evenveel af aan de woonlening.

Alle mogelijke situaties zijn oké, op voorwaarde dat ze doorgesproken zijn tussen de partners. Financiële afspraken zijn noodzakelijk, zodat de relatie in evenwicht blijft en er geen onaangename verrassingen opduiken, zo besluit de studie.

kos
kos