Een gezonde spaarbuffer? Dit moet u opzij zetten

Shutterstock
De rente op spaarrekeningen zit bij de meeste banken op een absoluut bodempeil. Wie nog wat rendement wil, verhuist zijn spaarcenten dus beter richting beleggingen. Maar, zeggen adviseurs, u moet wel een spaargeldbuffer voor noodgevallen behouden. Hoeveel? Dat zochten we uit.

Natuurlijk zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat de ideale grootte van uw spaarbuffer varieert. Denk dan bijvoorbeeld aan de grootte van uw gezin, uw vast inkomen en kosten, of u al dan niet een woning en/of een auto afbetaalt, uw energieverbruik, en ga zo maar door. Daarnaast zijn onverwachte, noodzakelijke uitgaven nooit ver weg en wilt u natuurlijk ook af en toe eens van uw welverdiende centen genieten.

TipVergelijk hier alle spaarrekeningen in België.  

Uw maandloon x 3

Financiële experts hanteren vaak de volgende vuistregel: als u het drie- tot zesdubbele van uw (gemeenschappelijk) maandloon opzij kan houden, dan geldt u als relatief financieel gezond. Stel dat u een nettomaandloon van 1.600 euro hebt, dan gaat het om 4.800 tot 9.600 euro. Een buffer tot twaalf keer het nettomaandloon zorgt natuurlijk voor een pak meer ademruimte, maar het moet ook realiseerbaar blijven.

Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw spaarbuffer best is, en dat om de volgende reden: wie meer verdient, heeft vaak een hogere levensstandaard en dus ook vaak hogere (onvoorziene) uitgaven.

Handige budget apps

Er bestaan intussen verschillende online tools en apps waarmee u voor uw specifieke situatie kan narekenen hoeveel geld u best opzij houdt. Eenmaal alles ingegeven, ziet u dan een simulatie gebaseerd op uw gegevens. 

Om een voorbeeld te geven:

Stel: u bent een kinderloze alleenstaande, u hebt een netto maandinkomen van 1.800 euro, woont in een huurwoning en rijdt met een compacte wagen. In dat geval adviseert men een reserve van 12.350 euro. Voor een koppel met twee kinderen (2 en 8 jaar), een gezamenlijk netto maandinkomen van 3.600 euro, een middenklassenwagen en een huis van 250.000 euro bedraagt de spaarbuffer 22.550 euro.

De beste spaartarieven zijn...

Ja, de bedragen lijken in eerste instantie aan de erg hoge kant. Maar herstellingen aan de wagen, de vervanging van een nieuwe boiler of de reparatie van sanitaire leidingen zijn veelvoorkomende kosten. En helaas loopt de factuur daarbij snel op.

Tegelijk nodigen de lage rentetarieven niet uit om het wenselijke aantal centen op een spaarrekening te parkeren. Toch bieden verschillende banken voorwaarden aan die de minimale rentevoet ruimschoots overtreffen. Deutsche Bank DB Saving Plan stelt een basisrente van 0,60% en een getrouwheidspremie van 0,30% voor, wanneer u met een permanente opdracht maximum 500 euro per maand stort. MeDirect Fidelity Sparen afficheert een totaal rendement van 0,85% (0,05 + 0,80%). 

Het loont dus om de verschillende spaarrekeningen te vergelijken en uw spaarbuffer zo toch een klein duwtje in de rug te geven. Hoe aanlokkelijk een nieuwe investering ook mag zijn of hoe zeer de bank u ook stimuleert om op in aandelenfondsen te beleggen, denk toch maar eerst aan uw gezonde spaarbuffer.

TipBekijk hier welke spaarrekening het hoogste rendement biedt

Lees ook:

Dit zijn de 4 valkuilen voor elke spaarder

Waarom crowdfunding in de lift zit

Laat aub niet al uw geld op één en dezelfde spaarrekening staan

Bron: spaargids.be
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RONALD DESSEYN

  Hoe kun je ooit een auto kopen als je buffer niet meer bedraagt dan 3 tot 6 maandlonen? Voor ouderen (60+) lijkt een buffer van 5 jaarlonen niet overdreven (rekening houdend met het feit dat pensioen altijd een pak lager is dan loon)

 • Ronny Martin

  Aljosja: vrij simpel. Wij geven hun geld om mee te spelen (de originele reden dat we interest kregen) maar door beheerskost betalen we hun daar intussen voor. Verzekeringen zijn ook belangrijke inkomst (als ze teveel moeten betalen is het een ramp en... betaalt de staat, wij dus). Investeringen en beleggingen zijn officieel de inkomst maar is een risico (niet voor hun, als het mis loopt... betalen wij). Zelfde voor de leningen (een iets stabielere inkomst... leen meer!).

 • Rene Verwilghen

  Beleggen moet je doen zei de bank, spaargeld brengt niets meer op ! Nu heb ik een verlies van 7% , inflatie niet meegerekend ! Dus bezint eer je begint.

 • Joske Vermeulen

  Lijkt mij maar logisch eigenlijk

 • Paul Knot

  Right...alsof dat soort bedragen voor jan modaal realiseerbaar zijn om apart te leggen. Ben al blij als ik eens 1x per jaar een paar dagen (budget) weg kan en zelfs dat lukt niet elk jaar. Leuk deze apps maar niet realistisch.