Eén Belg op de drie belegt in pensioenspaarfonds

POPULAIRDER DOOR BELASTINGAFTREK

Eén werkende Belg op de drie doet aan pensioensparen via een fonds.
shutterstock Eén werkende Belg op de drie doet aan pensioensparen via een fonds.
Belgen hebben samen via pensioensparen al 20 miljard euro bij elkaar gespaard in belastingvriendelijke beleggingsfondsen, een record. Eén werkende Belg op de drie doet aan pensioensparen via een fonds.

Op eigen houtje sparen voor de oude dag wint zienderogen aan populariteit. Daar heeft de belastingaftrek vast iets mee te maken. Wie het fiscale maximum stort, kan ongeveer 300 euro terugvorderen van de fiscus via zijn of haar jaarlijkse aangifte.

Een derde van de beroepsbevolking van bijna 5 miljoen Belgen kiest voor een verzekering met een gegarandeerd rendement en absolute veiligheid voor het gestorte kapitaal. Een derde doet niets, en nog een ander derde kiest voor fondsen.

Individueel pensioensparen is voor niemand verplicht. Bijdragen aan het wettelijk pensioensysteem doet elke werkende Belg, en sparen via een bedrijfspensioen is meestal geen vrijwillige keuze, maar wel opgelegd door werkgevers.

Op lange termijn

De waarde van die fondsen danst op en neer met het sentiment op de beurzen. De pensioenspaarfondsen beleggen tot 60% van de gezamenlijke spaarpot in (Europese) aandelen. Voor veel Belgen is dat de enige manier waarop ze een stukje van de opbrengst claimen wanneer bedrijven winst maken en groeien.

Op lange termijn bleken fondsen tot dusver een geslaagde manier om meer rendement te halen dan met een meer voorzichtige verzekering. In 2017 stortten Belgen voor het eerst een hoger bedrag in pensioenspaarfondsen dan in pensioenspaarverzekeringen.

Uit nieuwe cijfers van de Belgische fondsenfederatie Beama blijkt dat de teller van alle pensioenspaarfondsen samengerekend op 19,7 miljard euro stond aan het einde van maart. Dat was toen het hoogste peil ooit.

Afgaand op de evolutie van de beurzen sindsdien en rekening houdend met honderden miljoenen aan verse stortingen in de afgelopen maanden staat zo goed als vast dat we vandaag ruim boven de 20 miljard euro zitten. Het gros van de pensioenspaarders stort via een automatische maandelijkse storting. Beama wilde die redenering niet formeel bevestigen, en hield vast aan de cijfers van 31 maart.

Fiscale valstrik

Sinds kort zijn er twee formules: wie 980 euro of minder stort verdient een belastingaftrek van 30%. Wie dit jaar 1.250 euro stort geniet een vermindering van 25%. Ieder jaar stijgen de grensbedragen lichtjes.

De nieuwe regels creëerden een fiscale valstrik, waardoor iemand die 981 euro pensioenspaart minder mag terugtrekken dan iemand die 980 euro opzij zet voor de oude dag. Wie hoofdzakelijk aan pensioensparen doet om zijn belastingen te drukken, blijft beter onder dat eerste plafond tenzij hij zeker het maximale bedrag zal kunnen storten.

Maar wat is dan het verschil? Dit jaar levert het absolute maximum opzij zetten voor uw pensioen een aftrek op van 312,5 euro. Dat is 18,5 euro extra vergeleken met degenen die 980 euro storten. Recent bleek uit cijfers van de FOD Financiën dat in 2018 ruim 2.700 mensen de staat een cadeau deden door hier geen rekening mee te houden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  In zeer weinig gevallen kan je 300€ terug vorderen via belastingen ,doe maar eens een simulatie MET pensioensparen en ZONDER ,als je denk 300€ terug te krijgen van de belastingen ben je mis,dat maakt men de mensen wijs ja.Het is sparen voor de overheid,nu je praktisch nul intrest krijgt op boekje,op einde van de rit pakt de overheid zijn deel terug aan procenten die niet door de beugel kunnen gezien de huidige intrestvoeten.Als je dan nog de devaluatie in betracht neemt is het een nul operatie

 • Lucie Vervaeke

  De reden waarom iemand tegen pensioensparen is , is dat hij/zij de jaarlijkse polis niet kan betalen.

 • Nawara nawashi

  @raymond van der craen, blijkbaar heb je nog nooit van fondsen gehoord. Brengt me dit jaar gemiddeld 14% netto op. Er zijn er van 30% maar ook met verlies. Ik reken 14 % over mijn ganse portefeuille. Is toch wel beter dan je oude kasbons.

 • Freddy Madou

  Raymond dan bent u één van de weinige die er voordeel uit haalt, ik weet dat pensioensparen één van de grootste boerenbedrog is dat de staat uitgevonden heeft. als de regering iets voorstelt er nooit op ingaan, zie zonnepanelen, zie benzine motoren enz... , ze geven u een 0.10 eurocent en nemen 10 euro terug, pensioensparen veel mensen gaan verschieten éénmaal ze bedrag gaan krijgen op het einde van de rit aan hun 65 jaar. Dan pas gaan ze zien hoeveel de staat hen bedrogen heeft.

 • raymond van der craen

  Ik heb aan pensioensparen gedaan en beklaag het mij niet. Een opbrengst tussen de 3% à 4% en jaarlijks een flink belastingvoordeel van ongeveer 33% van je gestorte som. Je gespaard bedrag wordt op je 60ste wel éénmalig afgeroomd maar dit gespaard bedrag zou ik nooit behalen met een gewoon spaarboekje, kasbons of staatsobligatie's.