Duurste medicijn ter wereld komt op de markt: 2,1 miljoen dollar voor een behandeling

De Zwitserse farmagigant Novartis heeft in de Verenigde Staten de toestemming gekregen om het duurste medicijn ter wereld te verkopen. Het gaat om een eenmalige gentherapie - met een kostprijs van 2,1 miljoen dollar (omgerekend 1,87 miljoen euro) - die een dodelijke spierziekte bij baby’s kan behandelen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Amerikaanse controleagentschap FDA (Food and Drug Administration) heeft vrijdag aan Novartis de toestemming gegeven om gentherapie ‘Zolgensma’ in te zetten bij de behandeling van de ernstige spierziekte ‘spinale musculaire atrofie’ (SMA) bij kinderen onder de twee jaar. De beslissing van de EMA voor de Europese markt wordt binnen enkele maanden verwacht.

SMA kan leiden tot verlamming, ademhalingsproblemen en de dood. De ziekte komt voor bij ongeveer een op de tienduizend zuigelingen. Het medicijn wordt eenmalig via een infuus (intraveneus) toegediend. Het zou de spierfunctie en de motoriek bij de getroffen baby’s aanzienlijk verbeteren.

Kritiek

Novartis krijgt kritiek voor de exuberante prijs van het medicijn. Ook de Amerikaanse autoriteiten hadden eerst hun twijfels bij het gigantische kostenplaatje. Maar Novartis wist de FDA te overtuigen. De eenmalige gentherapie redt het leven van patiënten, die anders aangewezen zijn op dure levenslange behandelingen die honderdduizenden dollars per jaar kunnen kosten, zo argumenteerde Novartis mét succes.

Volgens experten zal Novartis met het middel een omzet van 2 miljard dollar realiseren. Binnen enkele maanden weten we of Zolgensma ook beschikbaar zal zijn op de Europese markt. Patiëntenorganisaties hopen alvast van wel.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hedwig HUYGENS

  Mijnheer Paul Philippaerts,ik kan in uw reactie goed inkomen maar laat ons even denken over het prijskaartje van deze dure procedures, wie gaat dat betalen?de ouders staan nu al voor eenonoverzichtelijk betalingsdrama qua medicatie,het recht zelf nog ziek te vallen wordt hen onzeggens ontnomen want dat kost ok veel en dan komen de kosten met de procedureslagen,Velen zullen zegge ikke maar niemand lost n cent.en laat ons hopen dat de medicatie dan nog aanslaat in dit stadium, allemaal gissingen

 • Geert Vaelen

  Letterlijk je geld of je leven. En het zullen altijd de armen zijn die deze ziekte krijgen. Die moeten dus levenslang een lening afbetalen omdat ze als baby een ziekte gekregen hebben die ze niet gekozen hebben, maar wel gans hun leven ervoor opdraaien. En de rest van hun leven ze dan zo arm als maar kan zijn, en dat door 1 pilletje.

 • dekeyzer frederic

  Stuurt het potje naar China dan heb je binnen de kortste keer een product die maar een peulschil kost dan bij de maffiosi!

 • Guy Bisschops

  Dit geeft aan welke trend deze markt uitgaat. Grote farmabedrijven zijn niet op zoek naar het goedkoopste en beste geneesmiddel. Voorwaarde is het moet duur zijn en het moet potentieel hebben van een blockbuster ( min 1 miljard omzet per jaar). Dit is ook de reden waarom er altijd nog geen geneesmiddel bestaat voor Alzheimer. Wanneer EU dit geneesmiddel gaat goedkeuren...doen zij de deur dicht voor innovatieve nieuwe geneesmiddelen die betaalbaar zijn voor iedereen.

 • Gerd Peeters

  Gewoon schandalig.