Drie miljoen Belgen krijgen voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte

Photo News
De fiscus gaat een pak meer mensen een voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte overmaken. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) schat dat ongeveer drie van de zeven miljoen belastingplichtigen zo'n voorstel zullen krijgen.

"Dit is een sterke vereenvoudiging, zowel voor de burger als voor de overheid", zegt de minister. De fiscus stuurt nu al naar zo'n voorstel van vereenvoudigde aangifte naar 2,2 miljoen mensen. Het gaat om mensen van wie de fiscale situatie eenvoudig is en niet veel wijzigt, zoals gepensioneerden of mensen met een uitkering. 

Als ze akkoord zijn met het voorstel, moeten ze niets doen en krijgen ze wat later de belastingafrekening. Zijn ze niet akkoord, kunnen ze hun aangifte wijzigen. "De ervaring leert dat er weinig opmerkingen komen en dat de meeste mensen het voorstel aanvaarden", zegt minister Van Overtveldt.

De groep mensen die zo'n voorstel krijgt, wordt nu uitgebreid. Tot nu toe kwamen enkel mensen van wie de inkomens, na aftrek van de forfaitaire beroepskosten, niet hoger zijn dan de belastingvrije som in aanmerking. Die grens wordt nu opgeheven, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor de vereenvoudigde aangifte.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Van Criekinge

  Edmond Dantès Bij mij was het bedrag wat kleiner maar ook op 27december op mijn rekening. Top.

 • jos indigne

  Peter Saelens ik ook en vele anderen ook , fiscus heeft tijd tot in juni dacht ik om hun afrekening te versturen

 • Ronny Van Wijngaerden

  Heb mijn afrekening van 2017 nog steeds niet gekregen, was al in mei ingevuld via taxweb.

 • Edmond Dantès

  Belastingaangifte van 2017 ingediend via tax-on-web, saldo bijna 2.500 euro in mijn voordeel, netjes op mijn rekening gestort op 27december. Als het goed is mag het ook gezegd worden.

 • RENE LENAERTS

  Er zijn dus toch drie miljoen sukkelaars die niets voor de fiscus kunnen verstoppen.