Drie jaar geleden rendeerde uw spaargeld beter

ANP XTRA
Zoals we allemaal tot onze spijt vaststellen, bevindt de spaarrente zich momenteel op een wel heel laag pitje. Hoewel de dalende trend al een tijdje aan de gang is, kon u drie jaar geleden op (iets) hogere rendementen rekenen. Wij gingen na hoeveel 10.000 euro u toen en nu na een jaartje sparen opleverde.

Tot negen maal lager

Deutsche Bank biedt met het DB Saving Plan met 0,90% (0,60% basisrente+ 0,30% getrouwheidspremie) momenteel het hoogste totaalrendement. De Duitse grootbank beloonde haar spaarders begin 2016 nog met 1,5% intrest. Wie 10.000 euro een jaar lang kon missen, sleepte toen 150 euro rente in de wacht, maar moet zich nu dus tevreden stellen met 90 euro. 

Bij de grootbanken is een rendement dat na drie jaar 9 maal lager ligt geen uitzondering. De BNP Paribas Ster Spaarrekening biedt nu met 0,11% de minimumrente, tegenover 1,01% in maart 2016. Ontving u destijds met een spaarbedrag van 10.000 euro een intrest van 101 euro, dan moet u het nu doen met slechts 11 euro!

TipBekijk hier welke spaarformules momenteel het hoogste rendement bieden

Gedaalde koopkracht

De inflatie (of levensduurte) bedraagt op dit moment 2,08%, ten opzichte van 1,97% in 2016. In combinatie met de gedaalde spaarrentes is de reële opbrengst van uw spaarcenten de afgelopen drie jaar dus afgenomen. Door te kiezen voor een spaarrekening met een hoger rendement dan het minimum van 0,11% kunt u de impact wel nog enigszins beperken.

Lees ookZoveel geld moet u opzij zetten om een gezonde spaarbuffer te hebben

Verandering op komst?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is de rentevergoeding op kapitaal geleidelijk, maar wel bijna onophoudelijk gedaald. Die evolutie valt onder meer toe te schrijven aan het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die instelling probeert de Europese economie aan te zwengelen met een lage rente, wat het aantrekkelijker maakt om geld te investeren of te lenen. Met andere woorden: de ECB hoopt dat we meer geld in de economie pompen.

Keerzijde van de medaille is dat de banken bij de ECB goedkoop geld ter beschikking krijgen. Het spaargeld dat ze er zelf stallen, is dan weer niet rendabel. Het gevolg: banken hebben minder nood aan uw spaargeld, waardoor ze uw spaarinspanningen slechts matig belonen. Economen verwachten dat die marktrentes nog een tijdje laag blijven. Serieus stijgende rentevoeten lijken dus helaas nog niet meteen aan de orde.

Tip: Bekijk hier de top 10 spaarrekeningen met de hoogste rente

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Kosten wegen door bij vervroegde opvraging tak21-spaarverzekering

Is het spaarboekje met de hoogste rente altijd de beste keuze?

De populariteit van het spaarboekje verklaard

Bronspaargids.be
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mady Vermeulen

  Zo zie je maar wat de gewone spaarder aan de ECB heeft. Nogabollen! De gewone spaarder wordt door deze Europese teek leeggezogen. Als iedereen zijn spaargeld afhaalt zou het rap afgelopen zijn met het dictaat van de ECB. Doen! Ik deed het. Wie volgt?

 • bart vansteenkiste

  en voor de euro rendeerde dat nog heel wat beter , ik moet maar door een winkel lopen ik ik word ongemakkelijk als ik de prijzen van bv voeding nakijk buiten voor de euro dat is 60% duurder maar uw loontje is zelfde maar uw betalingen niet , voor een simpel plaatje eten voor zogezegd 1 persoon sommige winkel 8.99 euro man , 8 euro .. mensen die geboren zijn in euro hebben geen besef maar dit is 40bfr minder dan 400bfr , proficiat , ze moesten beschaamd zijn

 • Leo Marien

  Spijt dat de rente zo laag is??? Er waren jaren dat de rente 10% was, de inflatie was toen 12%, dus kasbons kopen en.... winst voor de bank. Beleggen deed je niet, moest met minstens 12% stijgen? Nu ga je er met beleggingen reeds vanaf 2% op vooruit. Ook de leningen voor jonge mensen zijn laag. Van mij mag ze de volgende 50 jaar op nul blijven staan. Dit land lijdt aan beleggings analfabetisme?

 • Jens Vranckx

  crypto iemand?

 • peter colson

  Geld rendeert nu minder? Tijdens Michel heb ik 20 % winst opgebouwd en mijn bankrekening is zonder die interesten op beleggingen ook met 25.000 euro aangegroeid. En dat met een gemiddeld loon van 2000 euro netto per maand. Er zijn er met dezelfde familiale situatie zelfs met 2500 euro netto niet rondkomen. Je moet niet vragen wat die uitspoken met hun geld. Maar het zijn wel de grootste klagers over HUN koopkracht terwijl onze poetsvrouw met 1700 euro goed rondkomt