Dit zijn de redenen waarom mensen veranderen van energieleverancier

Shutterstock
Energieleveranciers zetten in de aanloop naar de winter alle zeilen bij om u van hun diensten te overtuigen. Daarbij gooien ze uiteenlopende argumenten in de strijd. Waar de ene speler vooral hamert op zijn scherpe prijzen, beklemtoont de andere zijn duurzame stroom of uitgebreide dienstverlening. Maar welke beweegredenen geven voor de consument nu echt de doorslag om te veranderen?

In 2018 veranderden heel wat gezinnen en bedrijven van energieleverancier. Dit jaar ogen de cijfers nog straffer. De Vlaamse energieregulator VREG geeft met zijn jaarlijkse Marktmonitor inzicht in de ervaringen en het gedrag van gezinnen en bedrijven op de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt. De enquête onderzocht de redenen waarom gezinnen voor een bepaalde energieleverancier kiezen.

Prijs is doorslaggevend

Weinig verrassend blijkt de prijs het belangrijkste argument te vormen (82%). De bevraagde gezinnen gaven aan dat ze gemiddeld vanaf een verschil van 159 euro op jaarbasis de overstap maken. Een grote groep zou voor om het even welk bedrag veranderen (11%). De mediaan van alle genoemde bedragen was 100 euro. Als u er rekening mee houdt dat gezinnen in juli 2019 gemiddeld 188,21 euro bespaarden op jaarbasis door op zoek te gaan naar de laagste prijs, dan blijkt een overstap in vele gevallen gerechtvaardigd. 

Prijsvergelijkingswebsites vormen het belangrijkste instrument om van energieleverancier te wisselen. Ongeveer een derde van de gezinnen maakte hiervan gebruik. Wilt u graag van leverancier wisselen? Bekijk hier waar u het minste betaalt voor elektriciteit en gas

Meer gezinnen kiezen voor groen

Opmerkelijk is de significante stijging van het aandeel gezinnen dat hun energieleverancier koos omdat die groene stroom leverde (50% tegenover 40% in 2018). Onder meer gezinnen die hun woning huren (61,03%), gezinnen met een lager inkomen dan 2.499 euro (60,31%) en gezinnen die ooit een groepsaankoop deden, vielen opvallend vaker binnen die categorie. 

Daar tegenover staat het gedaalde vertrouwen in de ‘groene’ elektriciteitscontracten met levering van stroom uit hernieuwbare energiebronnen (zoals wind, waterkracht, zon en biomassa). Dat valt waarschijnlijk deels toe te schrijven aan de kritiek uit bepaalde hoeken op de ‘garanties van oorsprong’, waarbij leveranciers weliswaar groene stroom leveren, maar zelf niet noodzakelijk garant staan voor de productie ervan. Lees hier waar groene stroom vandaan komt

Energieleveranciers zetten steeds vaker hun groene stroom in de kijker.
Unsplash Energieleveranciers zetten steeds vaker hun groene stroom in de kijker.

Betrouwbaarheid en extra diensten

Energieleveranciers zetten graag hun dienstverlening in de verf. Slechts een derde van de respondenten vindt dat een belangrijk keuzecriterium. Betrouwbaarheid weegt zwaarder door (39%). Andere aspecten die een rol spelen, zijn de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak van de bevraagde consumenten en bedrijven, het lokale karakter van de energieproductie, de leverancierskeuze van familieleden, de afwezigheid van kernenergie en het leveren van extra diensten.

Waarom zelf niet van energieleverancier veranderen? Bekijk hier de beste aanbiedingen.

Lees ook op Mijnenergie.be: 

Stijgen de energieprijzen opnieuw deze winter?

Waarom u best jaarlijks van energieleverancier verandert

Belg is meer tevreden van kleine energieleveranciers: waarom?

Energie besparen in de winter: 7 onmisbare tips

Bronmijnenergie.be.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Je moet niet veranderen van leverancier .Als je Uw huidige leverancier schriftelijk confronteert met de concurrent met de vraag of ie aan dezelfde prijs kan of je bent weg krijg je dezelfde prijs,je moet het wel voorstellen en dit doe ik steeds als het de moeite loont en zo heb ik tot vandaag al drie maal de prijs gekregen van de goed-koopste aanbieder bij mijn huidige leverancier.

 • jan de backer

  Hoe hebben die mensen dat allemaal zo goed kunnen vergelijken??

 • Emi De graeve

  de ganse propaganda om van energie leverancier te veranderen heeft enkel als doel om "jobs" te creëren ...

 • Dan Midden

  Groene stroom: Hiervoor wordt oa silicium bestraald in BR2 te Mol omdat dit vereist is voor de productie van zonnepanelen en hybrides. Hoeveel mensen beseffen dat hun zonnepanelen licht radioactief zijn en ze 300 keer meer giftig afval produceren dan kernenergie. Enige echte groene stroom komt uit de waterkrachtcentrales van Noorwegen. In Sauda hebben ze bestaande meren op honderden meters hoogte gebruikt om energie op te wekken dus zonder schade aan de natuur. Al de rest is commerciële praat

 • Katrien Bernice BEYLS

  Als men de mensen die zonnepanelen willen plaatsen niet meer belast met het prosumententarief, dan kunnen we misschien de doelstellingen halen die Europa ons oplegt. Het is in Vlaanderen enkel te doen om geld in te zamelen. Waarom betalen die grote maatschappijen zoals Katoennatie en dergelijke meer geen prosumententarief op hun 1000den geplaatste panelen ???