Dit verandert er voor uw belastingaangifte

BELGAIMAGE
Binnenkort moet u weer uw belastingaangifte invullen. Het goede nieuws is dat u er misschien ook iets aan kan verdienen, want voor het eerst mag u (een deel van) de roerende voorheffing terugvorderen op de dividenden die u in 2018 ontving. Wie een vooraf ingevuld voorstel van aangifte ontvangt, moet daarbij wel extra opletten.

Vrijstelling op dividenden

De eerste schijf van 640 euro aan dividenden (winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders, nvdr) die u in 2018 ontving, was vrijgesteld van roerende voorheffing. Het kan u een belastingvoordeel opleveren van maximaal 192 euro.

TipBesparen door een goedkope effectenrekening? Bekijk hier het overzicht

Niet automatisch

U moet toch eerst de roerende voorheffing betalen, om dan nadien de ingehouden roerende voorheffing te recupereren door ze aan te geven in uw personenbelasting. Ze wordt dan verrekend met de door u verschuldigde som belastingen. Stel dat u geen personenbelasting te betalen hebt, dan wordt het ingehouden bedrag teruggestort.

Welke dividenden?

Het kan gaan om dividenden van zowel Belgische als buitenlandse aandelen. Let erop dat u goed nagaat of ze in aanmerking komen, want sommige zijn uitgesloten. Ze moeten wel tijdens het jaar 2018 zijn toegekend of uitbetaald.

Op de meeste dividenden wordt 30 procent voorheffing ingehouden, op andere kan dat minder zijn. U kiest er dan ook best de dividenden met de hoogste inhouding uit. Vergeet daarbij niet dat op dividenden van coöperatieve aandelen – bijvoorbeeld in Cera – vroeger geen voorheffing werd ingehouden, maar vorig jaar wel.

Opgelet: de banken geven hiervoor wellicht geen attest. U zult dus zelf in uw bankuittreksels moeten duiken om te achterhalen om welk bedrag het exact gaat.

Invullen op de belastingbrief

U vult het bedrag aan ingehouden roerende voorheffing in vak VII naast de codes 1437 en 2437 van het aangifteformulier personenbelasting voor de inkomsten van het jaar 2018.

Opgelet: deze rubriek is ook van belang voor mensen die rechtstreeks een voorstel van vereenvoudigde aangifte krijgen en dus zelf geen eigen belastingaangifte meer moeten doen. Op dat voorstel is die belastingvrijstelling immers niet aangeduid. Wil u er toch van genieten? Dan zal u een correctie moeten aanvragen. Doet u dat niet, dan kunt 640 euro x 30% voorheffing of 192 euro mislopen.

Ook andere veranderingen

De vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden is niet de enige verandering op de belastingaangifte.

In vak XIV moet u voortaan ook melden of u het voorbije jaar al dan niet titularis was van meer dan één effectenrekening. Had u er slechts één, dan kon de bank u de taks van 0,15% afhouden op de tegoeden als er meer dan 500.000 euro aan waarde opstond. Had u meer dan één rekening, dan diende u zelf een betaling te doen indien niets werd ingehouden en u na samentelling toch boven 500.000 euro kwam.

Ook als u in totaal minder dan 500.000 euro aan waardepapieren bezit en u meer dan één effectenrekening had, moet u dit melden. Dat laat de fiscus toe om gerichter te controleren.

Belastingverminderingen

Ten slotte kent de overheid nog een aantal nieuwe belastingverminderingen toe. Het gaat onder meer om uitgaven voor de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (codes 1342 en 2342), de aankoop van aandelen in startende kmo’s (codes 1134 en 2234), verliezen op private privaks (codes 1329 en 2329) en adopties via een erkende dienst (code 1341).

Tip: Een aantal spaarvormen wordt fiscaal aangemoedigd. Dit is onder meer het geval met het langetermijnsparen. Bekijk hier de beste aanbiedingen voor langetermijnsparen.

Lees ook:

Kosten wegen door bij vervroegde opvraging tak21-spaarverzekering

Zo pikt u er de beste pensioenspaarverzekering uit

Deze kosten en taksen heeft u bij een beleggingsfonds

Bronspaargids.be
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  wat verandert er ? Dat ik als gepensioneerde voor de derde keer op een rij zal mogen bijbetalen zeker ...

 • Patrick Jonkers

  Wat er voor mijn verandert als gepensioneerde..??......Al 2 jaar na mekaar terug betalen. Nog nooit gebeurd. Dit jaar het dubbele van vorig jaar.....ganse index "verhoging" terug afgeven + toemaatje...merci .......we gaan stilaan niet meer aan leven denken maar aan overleven na 46 jaar werken....nogmaals merci.....

 • Jan Verstrepen

  Kort samengevat kleine inkomsten betalen veel, veel meer grote inkomsten betalen veel veel minder en superrijken niets! Dank Nva Opvld en Cd&v tot aan de verkiezingen we zullen U danken.

 • Jennifer Peeters

  Het is algemeen bekend dat degenen met een groot pensioen erop vooruitgegaan zijn en die met een klein pensioen niet. Natuurlijk dat er hier dankbaar zijn. Deze regering heeft goed gezorgd voor haar rijke vriendjes!!!

 • Roger Cooks

  Heb het gedaan met de codes 1437 en 2437 en de 2 x 31, 76 euro (voor mij en mijn echtgenote) die ik als roerende inkomsten betaalde, trek ik volledig terug.