Dit kost een spaarboekje gemiddeld

Shutterstock
We weten het al: ook in tijden van lage rente blijft het spaarboekje toch ontzettend populair. Het is voor velen een veilige haven in tijden van fluctuerende beurskoersen. Daarnaast geldt ook de flexibiliteit als een troef: u kan aan uw centen wanneer u dat wil. Maar vraag aan de gemiddelde Belg wat zijn/haar spaarrekening eigenlijk kost, en de meeste moeten u het antwoord schuldig blijven. 

Spaarboekjes zijn strikt genomen bedoeld voor wie zijn geld minstens een jaar bij een bank parkeert. De getrouwheidspremie – hoe beperkt ook – maakt het raadzaam om uw geld niet vroeger af te halen. De meeste banken afficheren momenteel een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%. Het hoogste rendement vindt u (in februari 2019) bij Deutsche Bank met DB Saving Plan (0,60% + 0,30%). U stort er met een doorlopende maandelijkse spaaropdracht en het totale maandelijkse spaarbedrag mag niet meer dan 500 euro bedragen. MeDirect biedt met Fidelity Sparen (0,05% + 0,80%) de aantrekkelijkste spaarrekening zonder dergelijke beperkingen.

TipVergelijk de top 10 spaarrekeningen met de hoogste basisrente.

Geen openings- en beheerskosten meer

Weet u nog: in tijden van hogere rentes – het lijkt een eeuwigheid geleden! – koppelden veel financiële instellingen openingskosten aan hun spaarrekeningen. Dat is dus nu compleet verleden tijd. Daarnaast waren ook vaak beheerskosten van toepassing: die vergoeding mag elke bank aanrekenen voor het beheer van het dossier van uw spaarrekening. De meeste banken rekenen dat nu ook niet meer aan. BNP Paribas Fortis voorziet wel een jaarlijkse afrekening van 2,50 euro voor een ‘slapende spaarrekening’ met een saldo van minder dan 25 euro, waar u gedurende tien jaar geen geld hebt opgevraagd of gestort. Beobank rekent in sommige gevallen 15 euro beheerskosten aan, al gelden er zoveel uitzonderingen dat de spaarder meestal toch is vrijgesteld. 

Andere kosten?

Dan komen we uit bij zaken als portokosten (voor het verzenden van briefwisseling, zoals rekeningafschriften). De meeste klanten schakelen intussen wel over naar digitale briefwisseling. U kan optioneel een rekeningverzekering afsluiten: dan ontvangt een aangeduide begunstigde bij uw overlijden een vergoeding die gelijk is aan het saldo van uw zicht- of spaarrekening (of een minimumbedrag van 2.500 euro). De jaarlijkse premie van die verzekering schommelt algemeen tussen vier en zes euro per rekening.

Lees ookKlacht tegen bpost omdat interessante rekening alleen tot 40 jaar is

Fiscale vrijstelling

Voor natuurlijke personen is de eerste schijf van 980 euro rente per jaar (inkomstenjaar 2019) vrijgesteld van roerende voorheffing, die momenteel 15 procent bedraagt. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan is uw gemeenschappelijke spaarrekening vrijgesteld van roerende voorheffing tot 1.960 euro (inkomstenjaar 2019).

Bescherming

Het geheel van de deposito’s die u bij een bank aanhoudt, is gewaarborgd voor een bedrag van maximaal 100.000 euro per persoon. Als uw bank failliet gaat, ziet het Garantiefonds er dus op toe dat u uw spaargeld in dat geval terugkrijgt.

OpgeletDe bank vraagt soms om een zichtrekening te openen samen met het spaarboekje. Die zichtrekeningen zijn in veel gevallen niet gratis. Laat u daar niet toe onder druk zetten, want meestal kan u echt wel een spaarrekening openen zonder een bijhorende zichtrekening. 

Tip: Vergelijk hier de rentes van alle spaarrekeningen in België

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Zo kunt u het best sparen voor uw kleinkind

Trouwe spaarders strijken 8 keer meer rente op

Spaarboekje met hoogste rente niet altijd de beste keuze

Bronspaargids.be.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Landsman

  De belastingdienst is veel duurder dan Argenta. Maar die eerste kan ik niet opzeggen.

 • jan geens

  We worden bestolen door de printer van het ECB . Heeft niks met een werkelijkheid te maken

 • Guido Pintens

  je kan het verliesboekjes noemen raymond, maar het is mogelijk om het "verlies" serieus te beperken. Mijn best renderende boekje (zonder verplichte maandelijkse stortingen) brengt momenteel 0,85% op, da's bijna 8 keer meer dan bij de traditionele banken

 • raymond van der craen

  Spaarboekjes bestaan niet meer , enkel verliesboekjes als je rekening houdt met de muntontwaarding!

 • Nils De Vriendt

  Belfius stuurde me ooit een brief voor een rekening die jaren geleden afgesloten was. Er stond 0.00 euro op en ik was 18 geworden. Ik moest de postkosten van de brief betalen, €10 betalen om die rekening die in het negatief stond te activeren en geld betalen om ze af te sluiten. Echte klantenbinding!