Dieselprijs op hoogste peil sinds oktober 2014 en nu ook aan de pomp duurder dan benzine

ANP XTRA
Diesel wordt vrijdag duurder, zo maakte de FOD Economie bekend. De maximumprijs stijgt tot 1,4240 euro per liter, het hoogste peil sinds oktober 2014. De dieselprijs springt hiermee ook boven die van benzine 95 E10, die maximaal 1,422 euro per liter kost.

De maximumprijs van diesel stijgt met 3,3 eurocent tot 1,4240 euro per liter. De prijsstijging is het gevolg van schommelingen van de prijs van olieproducten en/of biocomponenten op de internationale markten, aldus de FOD Economie.

Bijna veertien dagen geleden was diesel voor het eerst duurder dan benzine. Het ging toen wel om benzine 95 zonder de verhoogde biocomponent, die bijna nergens meer te vinden is. Vanaf vrijdag is diesel ook duurder dan de gangbare benzine 95 E10. Het gaat wel om de maximumprijs, mogelijk zijn er tankstations die kortingen toekennen aan dieselrijders.

Het duurder maken van diesel is een bewuste strategie van de regering: via het zogenaamde cliquetsysteem worden immers prijsdalingen van diesel voor de helft omgezet in accijnsverhogingen. De bedoeling is om het wagenpark in ons land te 'vergroenen'.
250 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny De decker

  Maar mileu vriendelijke aanbod auto blijft laag terwijl er zeer veel bestaan maar niet in België mogen

 • Jan Verstrepen

  Verbruikt nog altijd stukken minder dan benzine en rijdt ook beter in het dagelijkse verkeer en gaat langer mee, allemaal dingen die verkopers en de regering niet graag hebben.

 • armi gaston

  Men heeft gestemd voor deze regering, de linkse NV-A in het bijzonder. Dus beter nadenken in het stemhokje, en zeker niet denken dat het met Groen, SP.A en PVDA beter zou zijn.

 • Simonne Dedeken

  gaat de dieseltaks bij deze gecompenseerd worden, er dusdanig worden afgeschaft ?

 • Simonne Dedeken

  we gaan al om water, alcoholische dranken naar Frankrijk, nu zal er de diesel bijkomen.