Diesel en benzine binnenkort goedkoper

Begin oktober bereikte de olieprijs het hoogste niveau in vier jaar.
Getty Images Begin oktober bereikte de olieprijs het hoogste niveau in vier jaar.
De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag. Dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp komende tijd ook goedkoper.

Inmiddels wordt er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zo'n 66 dollar (zo’n 58 euro) gerekend. De prijs van een vat Brentolie zakte vrijdag al door de grens van 70 dollar (zo’n 62 euro). Begin oktober bereikte de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar (zo’n 76 euro) per vat.

De prijsdalingen komen mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om toch olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land. De Amerikaanse olieproductie en voorraden zitten de laatste tijd bovendien in de lift.

Prijzen

De maximumprijs van benzine gaat morgen omlaag, voor de vierde keer in een maand tijd. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie vandaag. Wie benzine 95 E10 tankt, betaalt dan hoogstens 1,44 euro per liter. Dat is 2,5 cent per liter minder dan nu. De benzineprijs staat nog altijd op het laagste niveau sinds eind maart.

De maximumprijs van benzine 98 E10 kent een gelijkaardige daling, tot 1,528 euro per liter. Ook lpg tanken wordt goedkoper. De maximumprijs van lpg komt morgen te liggen op 0,541 euro per liter (-2,2 cent per liter).

Verdere daling?

Maar terwijl het aanbod aan olie ruim is, heeft oliekartel OPEC zijn verwachtingen voor de vraag naar olie juist naar beneden bijgesteld. Landen van de OPEC zijn zelfs al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dat laatste is tegen het zere been van president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.
137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeff Verdickt

  Ik hoor sommige zeggen dat men jerrycans vult in Luxemburg, maar volgens mij is dit volledig verboden daar. Ook is het enorm onduidelijk hoeveel liter Diesel men ons persoonlijk verbruik mag vervoeren. Politie is hiervan niet op de hoogte. Op de douane website kan ik niets terugvinden. Blijkbaar moet je ADR deskundige zijn. Weet iemand raad?

 • frans Venloo

  De vraag is alleen waarom stemmen jullie dan nog steeds op deze graaiende regering ? Stem PVDA of VB dan hebben deze ook de kans om iets of niets te doen .

 • Gino Denil

  De meeste mensen rijden niet voor hun plezier, Willem Verachtert. Maar om op hun werk te geraken. En dichter bij gaan wonen of werk dichter zoeken is niet meer dan een goedkope dooddoener maar voor velen ook geen optie. De industrieterreinen, grote kantoorgebouwen of de havens liggen niet in onze verkavelingen.

 • Louis Vanarwegen

  En wie heeft dit systeem ingevoerd? Juist, vld, cdnv, spa, ps, Mr jaren terug, dus steek het niet op deze regering..

 • Jo Armando

  Ik ga naar luxemburg mijne diesel halen elke 2 maand :-) bijna halve euro goedkoper per liter