Diervriendelijke legboerderij Kipster komt naar België en gaat eieren verkopen bij Lidl

De dieren bij Kipster lopen in een binnentuin met boompjes en struiken.
RV De dieren bij Kipster lopen in een binnentuin met boompjes en struiken.
Het Nederlandse bedrijf Kipster, naar eigen zeggen de meest dier- en mileuvriendelijke legboerderij ter wereld, wil volgend jaar een vestiging openen in ons land. De geproduceerde eieren zullen bij supermarktketen Lidl in de rekken liggen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De architecten van Kipster in Nederland vertrokken bij de bouw van hun kippenboerderij zoveel mogelijk vanuit de wensen en verlangens van de kippen zelf, zegt het bedrijf. "Het resultaat is de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld." Vorig jaar opende de eerste boerderij in Venray, een uur rijden van de Belgische grens. Volgend jaar wil het bedrijf een vestiging openen in ons land, in Limburg of in West-Vlaanderen.

De legboerderij telt drie keer minder kippen dan een gemiddeld kippenbedrijf. De dieren lopen er in een binnentuin met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken rond. "Geen gestreste leghennen hier, maar kippen die na het leggen van hun eitje de hele dag binnen en buiten rond de boerderij kunnen lopen, net zoals vroeger", luidt het.

Etensresten

"Vroeger scharrelden kippen rond op het erf en aten ze wat ze tegenkwamen. Daar wilden we opnieuw naar streven. We gebruiken geen landbouwgrond voor voer, maar maken voer van etensresten uit bakkerijen om verspilling tegen te gaan", zegt medeoprichter Ruud Zanders. Kipster zorgt daarnaast met meer dan duizend zonnepanelen voor eigen stroom. 

Het is supermarktketen Lidl die de eieren, net zoals in Nederland, zal verkopen in ons land. Die zijn niet duurder dan de biologische eieren bij Lidl. "Lidl verkoopt de Kipster-eieren nu al een jaar in Nederland. We waren zo gecharmeerd door dit innovatieve project dat we de gesprekken over een boerderij in België al snel hadden opgestart. De filosofie van Kipster past helemaal in onze duurzaamheidsstrategie", zegt Isabelle Colbrandt van Lidl.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philip Meys

  Willy De Strijcker, een kip geeft normaal slechts 15 eitjes per jaar. De huidige kippen zijn genetisch zo gemanipuleerd dat ze er 300 per jaar kunnen leggen. Wat gewoon moordend is voor die kip. Eieren zijn niet diervriendelijk. Hoe goed dat ze het de kippen ook proberen te geven, die genetische manipulatie blijft dierenleed. Nu... je bent nu éénmaal voor of tegen dierenleed. Ik ben er absoluut tegen, in welke vorm ook.

 • De Strijcker Willy

  Bjorn Devegan, een kip legt haar ei en loopt dan gewoon weg, tenzij het een bevrucht ei is ( de kip weet dit blijkbaar ). Dus niet achterlijk gaan doen of we dat beest bestelen hé. Ik heb mijn eigen kippen en moest ik hun eitjes niet weghalen ze konden al lang in hun kot niet meer binnen wegens de eitjes die zouden liggen te rotten dan.

 • kevin peeters

  Super bedrijf,de kip eerst en dan de mens,top.

 • guido vermeyen

  Inderdaad, bij Colruyt nog altijd plastiek om het fruit in te pakken...??

 • mark germanus

  Goed idee,doe zo voort en misschien kunnen we later ook gezonder kip eten !