Exclusief voor abonnees

Dierenarts test gezonde hondenbrokken uit de supermarkt: slechts drie doorstaan de proef

Steven Richardson
In de supermarktrekken met dierenvoeding vind je tal van merken droogvoer voor honden. Maar welke zijn nu gezond? Dierenarts Ellen Lombaerts en haar trouwe viervoeter Miep scheiden het kaf van het koren. “Het grootste probleem bij hondenbrokken is dat het lang niet altijd duidelijk is welke ingrediënten erin zijn verwerkt en in welke verhoudingen.”

Honden krijgen dagelijks heel wat extraatjes verorberen: van hondenkoekjes over kauwbenen tot tafelresten. Voor de basisvoeding kiezen de meeste baasjes voor verse voeding, blikvoer of droogvoer, al zijn hondenbrokken of droogvoer veruit het populairst. “Het is goedkoop, bewaart lang, hoeft niet in de koelkast én helpt tandplak- en tandsteenvorming tegen te gaan”, verklaart dierenarts Ellen Lombaerts hun populariteit. “Maar net zoals bij de mens is het ook voor de hond belangrijk dat zijn voeding evenwichtig is samengesteld. Een gebalanceerde maaltijd voor een volwassen hond bestaat uit 25 à 28 % eiwitten, 40% koolhydraten, vezels en 15% — idealiter onverzadigde — vetten.”

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Mazoet

  Commerciële hondenvoeding zorgt op lange termijn voor gezondheidsproblemen bij de dieren. Daar moet je echt geen universiteit voor gedaan hebben om dat in te zien. Goede voeding is goede gezondheid, niks anders is waarheid! Waarmee ik niet wil beweren dat een dier uit de malafide broodfok met gezonde voeding beter is dan een dier uit een degelijke kwekerij.

 • Rayan El Arami

  De honden die telkens een ander merk krijgen kan je er zo uit halen: die ruien het ganse jaar door. Mee eten van tafel is zever met blaaskes. De enige reden waarom dat vroeger werkte is omdat men vroeger veel minder snel of helemaal niet naar de dierenarts ging waardoor men geen zicht had op de gevolgen er van.

 • Mark Verlot

  Ik zou snel veranderen van dierenarts Linda....

 • Pier Langemans

  Geef versvoer ! Dat je in de diepvriezer bewaart !

 • Linda Dilissen

  Zelf hond mee laten eten van tafel. Dierenarts vertelde als je zelf evenwichtig eet is dit voor de hond ook goed. Wel evenwichtig en niet eentonig en af en toe kreeg hij wel eens een blikje als we op vakantie waren maar kreeg daan plattere stoelgang