Dienstencheques langer geldig: dit jaar half miljoen stuks vervallen

BELGA
Vanaf begin volgend jaar zullen dienstencheques in Vlaanderen een jaar lang geldig zijn, in plaats van acht maanden. Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aangekondigd bij De Inspecteur op Radio 2.


Dienstencheques zijn vandaag acht maanden geldig, zowel de papieren als de elektronische versies. En nogal wat mensen verliezen die termijn wel eens uit het oog. Het afgelopen jaar zijn ongeveer een half miljoen dienstencheques vervallen geraakt, die 9 euro per stuk kosten. "Voor die mensen is dat veel geld", erkent minister Muyters. "Maar ten opzichte van het totale aantal dienstencheques dat per jaar wordt gekocht, gaat het om nog geen half procent."

De minister trekt vrijdag naar de ministerraad met zijn voorstel om de vervaltermijn op te trekken naar een jaar. Wellicht zal die nieuwe termijn ingaan rond maart-april volgend jaar. Muyters oppert dat op termijn zou kunnen worden nagedacht over een ander systeem, waarbij bijvoorbeeld het principe van facturatie wordt gehanteerd. Maar dat is op organisatorisch vlak een totaal ander systeem. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Verbeeck

  Een mooi extraatje voor de vlaamse regering :de bedragen van vervallen dienstencheques gaan naar de staat .Waarom moeten deze vervallen ?

 • Wim Vivijs

  En waar is die "ongeveer" 4.500.000 euro naar toe?

 • Christian Alex

  Dienstencheques, dat is geld. Hetzelfde voor maaltijdcheques, cadeaucheques en dergelijke. Op geld staat geen vervaldatum. Dat de minister van consumentenzaken deze vervaldatums nog niet verboden heeft is opmerkelijk.

 • Emi De graeve

  Voor de drie gewesten is er blijkbaar een afzonderlijke fiscale regeling voor het gebruik van dienstenchecks... (en Vlaanderen heeft hoera de gunstigste regeling)

 • piet devlieger

  Wanneer zal die onzin van dienstencheques, maaltijdcheques, ecocheques enzovoort nu eindelijk eens ophouden ? Die dienen alleen om een aantal bedrijven en hun lieve (politieke) vriendjes megawinsten te laten maken. Geef de mensen geld op hun rekening en laat ze betalen voor hetgeen ze nodig hebben. Daarvoor is geld uitgevonden en er is tot nu toe niets dat beter werkt.