Deze spaarverzekering is een goed alternatief voor de klassieke spaarrekening

Shutterstock
Op zoek naar een alternatief voor een laagrenderende spaarrekening? Dan kan een tak21-spaarverzekering een oplossing bieden. Bij Federale Verzekering, Generali, Patronale, Ethias, BNP Paribas Fortis en bpost bank waren vorig jaar tak21-spaarverzekeringen te vinden die minstens 2,00 procent opbrachten.

Opbrengst in twee delen

Een tak21 is een spaarformule die door een verzekeringsmaatschappij wordt aangeboden, al kan ze ook worden afgesloten aan de loketten van de meeste banken.

De opbrengst van een tak21-spaarverzekering bestaat uit twee delen. Het eerste is de gegarandeerde rente. Die krijgt de spaarder sowieso.  Bovenop die basisrente geven de verzekeraars eventueel nog een winstdeelneming als hun resultaten en de toestand op de financiële markten dat toelaten.

Bij een aantal tak21-formules bedraagt de gewaarborgde rente 0 procent. Dat betekent dat de  totale opbrengst in deze gevallen moet komen van de winstdeelneming.

Lees ook: Is een eigen huis wel de beste vorm van pensioensparen?

Hoogste rendementen

Een overzicht op Spaargids.be leert dat Vita Pensioen van Federale Verzekering vorig jaar met 2,40% het hoogste totale rendement haalde.  Self Lif Dynamico van Generali en Vita Invest Dynamic van Federale Verzekering kwamen aan 2,10%. Secure Life van Patronale volgde met 2,05%. En Certiflex 8 van Ethias, Free Invest Plan van BNP Paribas Fortis en Post Optima Best van bpost bank gaven hun spaarders nog 2,00%. 

Hoe de totale opbrengsten dit jaar zullen zijn, is nog niet gekend. De winstdeelneming voor 2017 wordt pas in 2018 toegekend.

Wil u een zo hoog mogelijke gegarandeerde rente, kijk dan na hoelang die garantie loopt. Zo geldt de 1,25% op Vita Pensioen bij Federale Verzekering maar voor 1 jaar. Daarna moet hij opnieuw worden bepaald voor de volgende periode. De meeste garanties lopen echter langer. Zo biedt Argenta op zijn Life Plan momenteel een vaste basisvergoeding van 1,15% tot 31 december van het achtste jaar volgend op het jaar van storting. En bij de Flexx-verzekering van dezelfde maatschappij is er een levenslange gewaarborgde rente van 1,05%.

Een lagere gewaarborgde rente hoeft echter niet altijd een nadeel te zijn. Spaarverzekeringen met een lagere gewaarborgde rente kunnen worden beloond met een hogere winstdeelneming. Ze laat de verzekeraars namelijk toe om de stortingen dynamischer te beleggen.

Fiscaal voordeel

Een tak21-verzekering kan onder meer worden gebruikt om aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen te doen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u dit jaar in een dergelijk contract tot 2.260 euro storten. Het levert u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag op. Wie het maximum kan sparen, moet op die manier 678 euro minder belastingen betalen.

Vergelijk hier alle TAK 21 spaarverzekeringen

Lees ook:
Beleggingsverzekering als oplossing in tijden van lage rente
Zes keer sparen met een belastingvermindering
Groeiende belangstelling voor tak23 ondanks magere kennis ervan

Bron: Spaargids.be
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Peeters

  Ja, en op het einde van de rit mag je een deel van je centen aan de staat geven.

 • franky g

  Ik koop enkel nog appartementen en speciale wagens als investering. Na een jaar kan je soms al enkele 1000den euro's winst doen als je die auto terug verkoopt! De rest zit thuis in de kluis zodat niemand er zaken mee heeft en mijn kinderen geen cent successierechten moetenz betalen op dat cash geld.

 • Olivier Van Oudenhove

  Goed plan ( NOT ), nog een paar orkanen en die verzekeraars hun cijfers gaan helemaal in het rood.

 • Bob 3*D

  En dan doen ze slechte belegging en is het "dag centjes".Belgie is failliet,doe zoals de politiekers en ga naar het buitenland met je geld.

 • P DG

  Ik vertrouw geen enkele bank of verzekeraar meer?Arco en Dexia liggen nog in mijn geheugen zodus dank u en den boom in!