Exclusief voor abonnees

Deze kleine dingen kunnen algauw honderden euro’s opleveren

Shutterstock
Besparen willen we allemaal wel. Maar door elke dag koud te gaan douchen en jezelf van alles te ontzeggen houd je het niet vol. Wat kun je wel doen zodat je niet onnodig geld uitgeeft? Je vaste lasten onder de loep nemen, oppassen voor de verleidingstrucs van de supermarkt en een app installeren die je toont waar je het goedkoopst kan tanken. Deze kleine dingen kunnen algauw honderden euro’s opleveren.

Gebruik een huishoudboekje

Ben je aan het eind van elke maand ook aan het wachten tot je loon op je rekening wordt gestort? Misschien wel omdat je zichtrekening de voorbije weken verdacht snel leek leeg te stromen. Waar gaat dat geld naartoe en hoe houd je wel iets over?

Een grote huishoudbudgetenquête die de overheid organiseert geeft alvast een goed beeld van hoe het budget van een gemiddeld huishouden wordt gespendeerd. Het grootste gedeelte van het inkomen — zowat 30% — gaat naar de woning: de afbetaling of de huur, maar ook de kosten en energie-uitgaven, onderhoud en herstel. Bijna 15% van het inkomen gaat naar transport en communicatie, ruim 13% naar voeding en niet-alcoholische dranken.

Om te weten waar je inkomen naartoe gaat en op welke uitgaven je kan besparen is het nuttig die uitgaven in kaart te brengen. Dat kan makkelijk via een huishoudboekje, en nog makkelijker via de digitale huishoudboekjes die je via een app kan invullen. Zo kan je nauwgezet alle uitgaven en inkomsten ingeven en word je automatisch gewaarschuwd als uitgaven dreigen te ontsporen.

Onder meer ‘Mijn huishoudboek’ is een app die je een gedetailleerd overzicht geeft van je dagelijkse uitgaven, en waar je zelf ook maandelijkse limieten kan instellen, om zo te kijken of wat je bijvoorbeeld uitgeeft aan tankbeurten of restaurantbezoeken niet wordt overschreden. Soortgelijke apps zijn ‘Budgetbeheerder’, ‘Geld Tracker’ en ‘Money Manager’.

Probeer een automatische spaaropdracht

Bepaal eerst je doel waarvoor je wil sparen. Zonder doel heb je geen richting om naartoe te werken en is het moeilijk om sparen vol te houden. Stel, je wil op termijn een nieuwe auto kopen. Als je dan vandaag begint met 5 euro per dag opzij te zetten, is dat 150 euro per maand. Over 10 jaar is dat 18.000 euro, het budget voor een nieuwe wagen. Zet je die 150 euro per maand op een spaarrekening – vandaag geeft Fidelity Sparen van MeDirect een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,80% - dan krijgt je er zelfs bij deze lage rentestanden nog 721,37 euro aan intresten bij.

‘Uitkomen met mijn geld’ is ook een goed doel. Het is ontzettend motiverend om te zien hoe je spaarrekening groeit. Zonder die beweegreden is besparen eerder saai en vervelend. Door je voortgang bij te houden zie je de resultaten van bewuste keuzes. Net zoals een kleinere maat kleding passen als je aan het afvallen bent, moet je ook zorgen voor mijlpalen bij je spaarzame gedrag.

Via een automatische spaaropdracht wordt er automatisch en op regelmatige tijdstippen een deel van het geld van je zichtrekening naar je spaarrekening overgeschreven. Zo dwing je jezelf als het ware om een deel van je inkomen te sparen. Hoeveel en met welke regelmaat je dat doet, kan je zelf bepalen. Het grote voordeel is dat je er niet telkens aan hoeft te denken om geld over te schrijven van je zicht- naar je spaarrekening én dat je spaarrekening automatisch aangroeit. Die spaaropdracht is bovendien gratis en flexibel. Als je in een bepaalde maand toch meer uitgeeft dan op je zichtrekening staat, is dat makkelijk weer over te schrijven van je spaar- naar je zichtrekening.

Er bestaan ook alternatieven. Zo kan je ervoor kiezen alles wat op het einde van de maand nog op je zichtrekening staat (boven een zelf gekozen minimum) automatisch naar je spaarrekening over te schrijven. Ook kan je een spaaropdracht ingeven waarbij je een vast bedrag op je zichtrekening houdt en wat daarboven is automatisch spaart, tot een bepaald maximum.

De app ‘Easy Save’ van BNP Paribas Fortis, een variant op het wisselgeld dat in je portemonnee blijft zitten en dat je anders in een spaarpot zou stoppen, zorgt ervoor dat elk bedrag dat je digitaal betaalt wordt afgerond naar de euro erboven. Het verschil wordt automatisch op je rekening gestort.

Probeer je betaalrekening eens zo leeg mogelijk te houden, net zoals je bij afvallen je kast met snacks zo leeg mogelijk houdt. Als het geld niet zichtbaar is in je bankier-app, dan ben je minder geneigd het uit te geven. Wil je toch iets kopen, moet je het overboeken van je spaarrekening. Dat maakt de stap al groter, zeker als die rekening bij een andere bank zit en je een dag moet wachten.

Lees ook binnen HLN+: Geen geld aan het eind van de maand? Zo lukt het wel om te sparen

Ga slim winkelen

We gaan gemiddeld drie keer per week naar de supermarkt. Niet met een lege maag gaan winkelen is een open deur, maar ook het licht, de muziek en termen als ‘ambachtelijk’ en ‘eetrijp’ doen je meer kopen dan dat je in eerste instantie van plan was. Met deze tips vermijd je de ‘vieze verkooptrucs’ die elke supermarkt gebruikt.

Zoek naar aanbiedingen in de reclamefolders. Dat kan je gericht doen op productniveau, bijvoorbeeld voor luiers en wasmiddel. Zo voorkom je impulsieve bulk aankopen en sleep je toch die aanbieding binnen.

Kijk kritisch naar je boodschappen-uitgaven van de afgelopen maand en probeer hier een patroon in te vinden waarna je jezelf een drempelbedrag op kan leggen. Hierna ga je je boodschappen splitsen door ze te halen bij de discountsupermarkt en een deel bij de supermarkt met de A-merken.

Kijk naar je vaste lasten. Hierop kan je met de minste tijdsinvestering de grootste besparingen doen. Heb je al jaren hetzelfde abonnement bij Telenet, Proximus of een andere aanbieder? Kijk naar hun huidige aanbod en bel ze op met de vraag om je abonnement aan te passen. Kunnen/willen ze niets doen, kijk dan bij de concurrent. 

Wissel van energiemaatschappij. Dat loont, want je krijgt bij sommige een welkomstpremie. Energieleveranciers willen namelijk dolgraag een nieuwe klant binnenhalen. Die acties verschillen per maand, maar op mijnenergie.be staat altijd precies welke leverancier welke bonus geeft en hoe lang de actie geldig is. Hier kan je ook alle leveranciers vergelijken.

Als je je kleding niet meer ziet zitten, maar het ziet er nog goed uit, verkoop het dan online. Merkkleding doet het heel goed. Ook kinderkleding kan je tweedehands kopen. Kinderen groeien zo snel dat hun kleding bijna niet de kans krijgt om te verslijten. Liever geen tweedehands? Online kledingwinkels bieden hun vorige collecties aan met grote kortingen (tot 70 of 80 procent).

Andere bespaartips

Schakel elektrische apparaten die je niet gebruikt helemaal uit. Laat ze dus ook niet op stand-by staan. Het sluimerverbruik van een gezin bedraagt jaarlijks gemiddeld maar liefst 500 kWh of 10% van het totale verbruik. In euro’s schommelt dit bedrag rond de 100 euro. 

Een abonnement bij de sportschool hoeft niet meer, dankzij allerlei sport tutorials op YouTube. Creëer je eigen sportles door een paar keer per week verschillende filmpjes te doorlopen. 

Maak je lunch thuis en neem die mee naar het werk. Goedkoper én gezonder. Geen inspiratie? Experte Sanne Mouha geeft de beste tips voor een gezonde lunch. 

Bespaar op mobiliteit

Download een app als DirectLease op je smartphone. Deze geeft op dagbasis aan waar de goedkoopste benzinestations zijn. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste pomp is soms wel 16 cent per liter. Dat scheelt je omgerekend 6,40 euro per volle tank. En kan dus ruim 160 euro per jaar verschil maken als je elke 14 dagen tankt.

Rijd je slechts een beperkte afstand met de auto – bijvoorbeeld hoogstens 10.000 of 15.000 km per jaar – kijk dan of je niet beter af bent met een zogenaamde kilometerverzekering, waarbij je alleen een premie betaalt voor de effectief afgelegde afstand.

Lees ook: Hoeveel betaal je nu écht voor je auto? Expert maakt de berekening

Financieel

Heb je een lening nodig? Check dan eerst vergelijkende websites, zoals Spaargids.be. Daar vind je in enkele klikken de goedkoopste aanbieder. Neem een autofinanciering van 15.000 euro op 36 maanden. Bij een rentevoet van 1,29% betaal je in totaal 298,20 euro aan intresten, bij een tarief van 1,60% is dat al 369,84 euro. Meteen al een verschil van 71 euro, te verdienen in drie minuten.

Banken bieden allerlei rekeningpakketten aan. Maar misschien heb je die kredietkaarten en bijhorende verzekeringen helemaal niet nodig en kan je het stellen met een eenvoudige rekening met een gewone betaalkaart. Ook hiervoor heeft een site als Spaargids.be een handige tool die je helpt bij het kiezen.

Of het nu gaat om je dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Je vindt alle adviezen hier. 

Lees ook binnen HLN+ :

Minder betalen voor energie? Expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit waarop u kunt besparen

Getrouwd? De wet over het gezamenlijk vermogen is gewijzigd: dit moet je weten

Je loon laten stijgen zonder verhoging van je brutoloon? Deze voordelen leveren honderden euro’s per jaar op
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mo Biraja

  het is gewoon schandalig dat wij overal op moeten besparen om rond te komen Ik denk dat sommige politici van Vlaanderen het Monaco aan de stroom willen maken alleen nog voor rijken en belasting vrij (voor de rijken) huishuren die niet meer te betalen zijn voor de lagere inkomens Tom bonen kan achtereen zijn adres terug veranderen en zijn kapitaal terughalen pfffff......

 • Maajke Perpet

  150 euro per maand sparen en dan 725 euro interesten krijgen...??! Denk dat ze hun berekening nog eens opnieuw moeten maken

 • Ludo Hermans

  Tien miljoen burgers zouden onze politici een schaamtegevoel moeten kunnen aanpraten!

 • Hans Mannaerts

  Een app om goedkoper te tanken, het moet niet gekker worden. Ja, het kan op een ander goedkoper zijn, maar neem je ook het extra verbruik voor die extra kilometers mee in de berekening?