Deze formule van pensioensparen levert het hoogste rendement

Bovenop de rendementen van het fonds zelf moet u in uw keuze rekening houden met de fiscale voordelen.
Shutterstock Bovenop de rendementen van het fonds zelf moet u in uw keuze rekening houden met de fiscale voordelen.
De pensioenspaarfondsen in ons land presteren lang niet allemaal even goed. Zo haalde het Metropolitan Rentastro Growth-fonds over de laatste tien jaar een gemiddeld rendement van meer dan 5 procent, terwijl het VDK Pension Fund niet eens aan 3 procent kwam.

Veel of weinig aandelen

Het beste pensioenfonds selecteren is geen evidentie. Zo kan een pensioenspaarfonds het ene jaar perfect bij de best presterende zitten en het jaar nadien bij de minst goede. Idem als we de opbrengsten over een langere termijn bekijken. De top van het klassement over drie jaar tijd en die over tien jaar tijd zien er dan ook niet toevallig anders uit.

Hoe dat komt? Veel hangt af van de beleggingspolitiek van het fonds. Sommige fondsen bevatten veel aandelen, andere houden het meer bij obligaties. In sterke beursjaren zullen die eerste betere prestaties neerzetten dan die laatste, in zwakke beursjaren zal het resultaat waarschijnlijk net omgekeerd zijn.

Bekijk hier de goedkoopste rendementen van pensioenspaarfondsen

Rendementen

In onderstaande tabellen zijn voor de afgelopen drie en tien jaar telkens de best presterende drie en de zwakst presterende drie fondsen opgenomen.

Rendementen pensioenspaarfondsen
spaargids.be Rendementen pensioenspaarfondsen

Hoe beslist u als spaarder nu in welk fonds u best belegt? Dat hangt grotendeels af van uw beleggingshorizon. Jonge mensen die nog een terugval van de beurzen kunnen opvangen, wordt doorgaans aangeraden te kiezen voor een fonds met meer aandelen. U herkent ze aan benamingen als 'Growth' en 'Dynamic'. Wie al dicht bij zijn pensioenleeftijd staat, kiest vaak beter voor een fonds met meer obligaties, te herkennen aan benamingen met 'Defensive' en 'Stability'.

In bovenstaande tabellen beleggen Metropolitan Rentastro Growth en BNP Paribas B Pension Growth hun vermogen bijvoorbeeld voor 72 à 73% in aandelen en voor 18% in obligaties. Star Fund heeft 68% aandelen en 26% obligaties in portefeuille. Dit zijn dan ook fondsen voor de langere termijn.

Belfius Pension Fund Low Equities en KBC Pricos Defensive scoorden minder goed in bovenstaande tabellen, maar bieden meer zekerheid bij terugvallende beurzen. Beide hebben slechts zo’n 32% aandelen in portefeuille.

TIP: Hier vindt u een volledig overzicht van de rendementen van de pensioenspaarfondsen in ons land.

Fiscaal voordeel

Bovenop de rendementen van het fonds zelf moet u rekening houden met de fiscale voordelen. Op de bedragen die u stort, krijgt u een belastingvermindering van 30%. Aangezien er jaarlijks voor 960 euro mag worden gestort, kan de belastingbesparing oplopen tot 288 euro.

Vanaf dit jaar is er bovendien een mogelijkheid om tot 1.230 euro te storten, al zakt dan het fiscale voordeel op het hele bedrag in dat geval tot 25%. Een maximale storting geeft dan een belastingbesparing van 307,50 euro.

Wil u overstappen naar een ander pensioenspaarfonds, dan kan dat. Dit heeft geen fiscale gevolgen. U moet er alleen op toezien dat u per jaar maar in één fonds mag storten. Een overstap doet u dan ook het best nadat u de stortingen in uw oud fonds hebt gedaan, ofwel voor u nog alle stortingen moet doen, zodat u die meteen in het nieuwe fonds kunnen gebeuren.

TIP: Hier moet u rekening mee houden als u naar een ander pensioenspaarfonds overstapt

Lees ook:

KBC lanceert duurzaam pensioenspaarfonds

Risico’s nemen loont nog altijd bij beleggen

Recordaantal Belgen heeft een pensioenspaarfonds

Bron: spaargids.be
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raph Janssens

  Wat een weelde 5 % na 10 jaar goe gelachen bankmaffia! Geef mij maar goede crypto, inzet maal 10 op 1 jaar !

 • Willy De Vidts

  Ik mag nog steeds niet meer dan 940 € per jaar sparen. Die 960 en 1230 € is nog steeds niet toegestaan volgens mijn Fonds. Kan iemand mij vertellen wat er al dan niet beslist en goedgekeurd werd (via Staatsblad)?

 • Danny Holdensrath

  Waarom niet het pensioensgedeelte uit de sociale zekerheid trekken en belastingsvrij uitkeren aan de loontrekkende, en zelf voor je pensioen kunnen sparen? Waarom moet een ander dat voor jou doen. Of bijv. een top econoom, of leeraar is te dom om voor zijn eigen pensioen te zorgen. Dan kan je ook zelf kiezen wanneer je op pensioen gaat!

 • Cooks Roy

  Oei, hou het stil, of Michel en zijn dievengilde storten er zich op.

 • Nico De Corte

  De kunst is om aan "pensioensparen" te doen, buiten het systeem om.