Deze beleggingsfondsen leverden afgelopen jaar het hoogste rendement

Shutterstock
De meeste beleggingsfondsen hebben  een moeilijk jaar  achter de rug. Toch blijven ze erg populair. Ze vormen een alternatief voor het lage rendement van een spaarboekje en spreiden uw risico over verschillende producten. Wij gingen na welke producten het voorbije jaar het beste scoorden, al vormt succes uit het verleden uiteraard geen garantie op toekomstige rendementen.

Risico-appetijt

Beleggingsfondsen groeperen verschillende individuele beleggers. De beheerder van het fonds belegt uw bedrag en dat van uw medebeleggers in verschillende aandelen, obligaties of eventueel andere activa. Het potentiële rendement of kapitaalverlies hangt vooral af van uw risico-appetijt. 

* Koestert u hoge winstverwachtingen en bent u bereid om daartoe de nodige risico’s te nemen? Dan kiest u voor een fonds dat vooral in aandelen belegt.

* Wie het liever wat voorzichtiger aanpakt, opteert voor een fonds met een hoger percentage aan obligaties

Elk fonds heeft een risicoscore van 1 (laag) tot 7 (hoog). Beleggingsfondsen bieden vaak toegang tot aandelen die voor de individuele belegger omwille van hun hoge instapkosten moeilijker toegankelijk zijn. Aan een beleggingsfonds hangen uiteraard ook kosten vast; instapkosten, beheerskosten en uitstapkosten.

TipVergelijk hier het aanbod beleggingsfondsen

Themafondsen geliefd

Banken prijzen graag themafondsen aan. Die spitsen zich toe op aandelen uit een bepaalde regio, sector of thema. Duurzame fondsen en gemengde fondsen met een mix tussen aandelen, obligaties en liquiditeiten doen het over het algemeen erg goed.

Technologie en groei

U kan zelf online de recente en historische prestaties van beleggingsfondsen nagaan. In de selectie worden enkel die beleggingsfondsen opgenomen die een beoordeling krijgen met 4 of 5 sterren bij Morningstar Rating. Dat betekent dat ze in hun categorie het best presteren. 

Situatie 2018

Algemeen blijkt dat veel beleggingsfondsen in 2018 minder goede prestaties neerlegden ten opzichte van de vorige jaren. Het hoogste rendement situeerde zich vooral in de technologiesector. Verschillende fondsen binnen dat segment tekenden zelfs een rendement van meer dan 30 procent op, al was dat uiteraard lang niet voor elk product het geval.

Verschillende beleggingsfondsen met ‘growth’ of groei in hun benaming legden ook prima resultaten neer. Dergelijke fondsen beleggen in aandelen van snelgroeiende bedrijven met een bovengemiddelde omzet en winstgroei. Fondsen met een focus op beursgenoteerde ondernemingen of de zogenaamde ‘large caps’ duiken ook meermaals op in de lijstjes met het hoogste rendement. Dat beleggingsfondsen met Turkse klemtoon het rijtje sluiten, hoeft – gezien de woelige politieke context in dat land – geen verwondering te wekken.

Tip: Bestudeer hier zelf de rendementen van meer dan 2.400 beleggingsfondsen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Mozzeno laat met 25 euro investeren in vastgoed

Welke taksen en kosten zijn verbonden aan een beleggingsfonds?

Vijf tips om veilig te beleggen

Bronspaargids.be
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Hermys

  Directeur van Argenta schreef me aan om te beleggen, omdat ........ enzovoort minder opbrengt. Heb gewoon gezegd dat ik nog enkel mijn boterham beleg. De bank heeft geld genoeg om te beleggen

 • Christian Alex

  Heb opgemerkt dat de beurstaks alweer verhoogd is. dat bestaat in nagenoeg geen enkel land, en belgië, hoe kan het ook anders heft alweer de hoogste taks ter wereld.

 • Werner Burgerhout

  Alle actieve beleggingsfondsen zijn gewoon geldklopperij en boerenbedrog met een enkele winnaar: de banken.

 • Ramon Simon

  JP morgan Greater china, pictet specialisatie fondsen doen het het ook goed. Als je na de dip instapte maak je eigenlijk onwaarschijnlijk meerwaarde.